1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

Rugbyer Conway die vinger liet amputeren voor All Blacks overleden

"Haal 'm er maar af dan", zegt de 24-jarige Richard Conway in 1960 tegen de artsen over zijn middelvinger. Vlak voor die beslissing debuteert de rugbyer in het nationale team van Nieuw-Zeeland, de All Blacks. Maar een slepende blessure aan die vinger zit hem in de weg.

Als de jonge Conway hoort dat zijn middelvinger gedoemd is te blijven breken als hij doorgaat met rugbyen, waardoor hij een tournee in Zuid-Afrika dreigt te missen, zit er maar één ding op: die vinger moet eraf.

Op 87-jarige leeftijd is Conway woensdag overleden in zijn geboortestad Whakatane in Nieuw-Zeeland.

Met negen vingers is Conway erbij in Zuid-Afrika, maar sportief levert het de rugbyer niet veel meer niet op in de jaren daarna. Vijf jaar lang wordt Conway niet geselecteerd voor de All Blacks. Hij speelt nog een paar internationale wedstrijden, maar daarna houdt het voor Conway - in het dagelijks leven timmerman - op.

'Red' Conway

Richard Conway, met als bijnaam 'Red' Conway vanwege zijn rossige haren, speelde tussen 1959 en 1965 voor de fameuze All Blacks. Zijn vechtlust en bovenal het laten amputeren van die vinger verzekerden hem ondanks het relatief lage aantal interlands van een plekje in de schijnwerpers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl