Mensen herdenken de gedode journalist Shireen Abu Akleh
NOS Nieuws

Palestijns onderzoek: Israëliërs schoten journalist opzettelijk dood

Israëlische militairen hebben opzettelijk journalist Shireen Abu Akleh doodgeschoten, concluderen Palestijnse autoriteiten. De Palestijnse procureur-generaal heeft de resultaten van het onderzoek naar de dood van de Al Jazeera-journalist bekendgemaakt.

De 51-jarige Abu Akleh werd op 11 mei door het hoofd geschoten. Ze was op dat moment herkenbaar als journalist en droeg beschermende kleding. Het incident gebeurde bij een inval van Israëlische militairen in de stad Jenin op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

"Alleen de strijdkrachten van de bezetter hebben geschoten, met het doel om te doden", zei de Palestijnse procureur-generaal op een persconferentie. Er waren volgens hem geen militanten in de buurt, zoals de Israëlische autoriteiten zeggen. De vrouw is op de vlucht neergeschoten en de militaire schutters moeten hebben gezien dat ze journalist was, luidt de eindconclusie van de procureur-generaal.

Het Israëlische leger verwerpt de onderzoeksresultaten stellig. Minister van Defensie Gantz spreekt van een "schaamteloze leugen". Volgens de autoriteiten zijn er twee opties: de vrouw is geraakt door Palestijnse militanten, of per ongeluk door een Israëlische militair die zulke gewapende militanten wilde uitschakelen.

Patstelling

De legerleiding denkt te weten door welk geweer de journalist mogelijk is getroffen, meldt AP. Om het zeker te weten moeten de kogels worden vergeleken en onderzocht. Maar de Palestijnse autoriteiten weigeren de kogels over te dragen aan Israël. Daarom is er sprake van een patstelling: zonder kogel kan niet worden vastgesteld wie het fatale schot heeft afgevuurd.

Ook CNN concludeerde onlangs dat Israëlische militairen gericht hebben geschoten op Abu Akleh. De Amerikaanse nieuwszender stelt dat op basis van gesprekken met experts, ooggetuigen en analyses van beschikbare audio en video.

Dit is een samenvatting van die CNN-reportage:

Reportage CNN: gericht geschoten op Al Jazeera-journalist

Ook het Amerikaanse persbureau AP acht het zeer waarschijnlijk dat Israëlische militairen Abu Akleh hebben neergeschoten. Maar zonder analyse van de kogel valt het niet met zekerheid te zeggen.

De Palestijnen gaan zelfs geen foto's van de kogel delen, zei de procureur-generaal vandaag. Ze willen Israël naar eigen zeggen de "mogelijkheid tot een nieuwe leugen ontnemen".

Rapport naar Den Haag

De bevindingen van het onderzoeksrapport zullen onder meer worden gedeeld met het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Vorig jaar opende het ICC een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd in de Palestijnse gebieden.

Het is zeer de vraag of ooit duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor de dood van Abu Akleh. Israël stelt hoogstwaarschijnlijk geen strafrechtelijk onderzoek in, schreven Israëlische media vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl