1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Openda toont zijn klasse en schiet Vitesse langs AZ in eerste play-offduel

Bekijk de samenvatting van Vitesse - AZ

De strijd om een Europees ticket tussen Vitesse en AZ ligt nog open, al zijn de Arnhemmers na donderdagavond licht in het voordeel. Loïs Openda kroonde zich vlak voor tijd tot matchwinner: 2-1. Zondag valt de beslissing.

Bij Vitesse ontbrak onder anderen Eli Dasa, die door zijn geplande bruiloft al zijn laatste wedstrijd voor de Arnhemmers heeft gespeeld. Naast Dasa vertrekken onder meer ook Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi (Union Berlin) en Openda. Zij werden kort voor de aftrap in het zonnetje gezet.

AZ miste de nog altijd niet fitte Owen Wijndal en na een kwartier spelen in GelreDome meldde ook Fredrik Midtsjø zich in de ziekenboeg. De Noorse middenvelder greep naar zijn hamstring en lijkt de return van zondag op zijn buik te kunnen schrijven.

Bekijk hieronder de reacties van Openda, Buitink en Clasie.

Een echte Openda-goal? 'Ja, dat zou je kunnen zeggen'

AZ leek na twintig minuten recht op een penalty te hebben na een overtreding van Milion Manhoef op Hakon Evjen, maar scheidsrechter Pol van Boekel liet de aanval doorlopen. Vangelis Pavlidis stiftte de bal vervolgens op de lat.

Kort daarop scoorde Vitesse. Na een misverstand tussen de voor Midtsjø ingevallen Tijjani Reijnders en Jesper Karlsson belandde de bal bij Openda. Vanaf rechts bediende hij de meegelopen Thomas Buitink, die de eerste Arnhemse kans verzilverde.

AZ herstelde zich gaandeweg de attractieve eerste helft en kwam op slag van rust bijna op gelijke hoogte. Na een prima pass van Jordy Clasie kapte Karlsson Manhoef uit om de bal vervolgens met links tegen de paal te schieten.

Clasie zet AZ op 1-1

Na de pauze werd AZ sterker en sterker, waardoor de verdiende 1-1 een kwestie van tijd was. Die kwam er na bijna een uur spelen. Clasie knalde na een afgeslagen corner via het lichaam van Tomas Hajek raak.

Pro Shots
Buitink en Clasie in een fel duel om de bal verwikkeld

Vitesse, dat zich na een knappe comeback tegen FC Utrecht had geplaatst voor de eindstrijd, oogde richting het einde van de wedstrijd wat vermoeid. Matús Bero kreeg na geschutter bij AZ nog wel een enorme mogelijkheid, maar faalde in de afwerking.

De Alkmaarders konden ook weinig meer uitrichten, waardoor een gelijkspel een logische uitkomst leek te worden. Vlak voor tijd toonde Openda andermaal zijn klasse door bijna uit het niets de bal in de korte hoek te schieten.

Zondag is de return in Alkmaar. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de tweede voorronde van de Conference League.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl