NOS NieuwsAangepast

Jagers mogen wel, maar willen niet

Jagers kunnen hun geweer uit de kast trekken, want er mag weer op ganzen gejaagd worden. Van de 200.000 ganzen moet de helft namelijk binnen vijf jaar verdwijnen. De dieren veroorzaken veel overlast en schade aan weilanden en gewassen. Een groep van acht natuur- en jachtorganisaties, de Ganzen-8, heeft daarom een plan van aanpak gemaakt om de overlast van ganzen aan te pakken: de helft dus afschieten. Dat plan is een advies aan de minister.

Maar de jagers staan niet te springen om aan de slag te gaan en ze hebben de plannen voor de ganzenjacht dan ook niet ondertekend. Volgens die plannen mogen ze niet meer het hele jaar schieten, maar alleen in de zomer.

Bloembollenteler en jager, en lid van de KNJV, Siem Appel weet alles van de overlast. Hij kent huilende boeren van wie de bloemkool in een uur tijd door ganzen van het land getrokken is. Tegelijkertijd snapt Appel de jagersvereniging ook: dertig jaar wanbeleid van de ganzen niet mogen afschieten kunnen hij en de andere jagers niet zomaar oplossen. Al die jaren mochten ze niet, en nu maakt onder meer Staatsbosbeheer vanwege alle overlast het afschieten ineens wel mogelijk. "Zoveel ganzen afschieten, dat geeft emotie, daar willen de jagers niet voor verantwoordelijk zijn. We zijn ook niet verantwoordelijk voor de overlast".

Volgens de KNJV zijn jagers tegen het akkoord, niet vanwege de imagoschade, maar omdat het geen oplossing is voor het probleem. In Nederland hebben we geen professionele jagers, alleen amateurs. Die schieten misschien één à twee keer in de week twee ganzen neer. Als ze het akkoord moeten gaan uitvoeren: zullen ze vijf à zes dagen tien ganzen moeten gaan schieten. Daarom willen de jagers gewoon ook in de winter blijven schieten, niet alleen in de zomer.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl