Willibrord Frequin in februari van dit jaar ANP

Journalist Willibrord Frequin (80) is overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werkte in de jaren 70 en 80 als reporter bij het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO en had later bij RTL en SBS eigen tv-programma's.

Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. De presentatie in februari van een boek over zijn leven was een van Frequins laatste publieke optredens. Toen was al duidelijk hoe broos zijn gezondheid was.

De in 1941 in Arnhem geboren Frequin maakte al vroeg kennis met de journalistiek; zijn vader was lange tijd hoofdredacteur van het dagblad De Gelderlander. Omdat het op school niet erg wilde lukken werd hij naar een kostschool gestuurd om zijn schoolopleiding af te maken.

Zonder enige journalistieke opleiding begon hij in 1963 zijn loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Sport in beeld en grote evenementen en stroomde daarna door naar Brandpunt waar hij als verslaggever reportages maakte over brandhaarden in de wereld.

In 1985 reisde Frequin voor Brandpunt met de paus naar Nederland, die hier toen op bezoek ging. Hij vroeg hem in het vliegtuig naar "moeilijkheden binnen de Nederlandse kerk":

'Het is zoals het is', zegt de paus tegen Frequin

Frequin bezocht de Nigeriaanse regio Biafra waar door een burgeroorlog een miljoen mensen omkwamen door hongersnood en de martelkamers van het Oegandese schrikbewind van Idi Amin. Ook was hij in Argentinië bij de dwaze moeders en ontmoette hij Moeder Teresa.

Spraakmakend was een interview met prins Bernhard waarin hij alle protocollen overtrad door Bernhard directe vragen te stellen over de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins in 1976 betrokken was.

"Ben je nou belazerd, wat je me nou vraagt?", was het antwoord van Bernhard:

Willebrord Frequin vraagt prins Bernhard naar Lockheed-affaire

Met prins Claus zou Frequin een betere band hebben gehad. "Prins Claus was geweldig. We waren een soort twee maatjes", zei Frequin daarover in een interview in de Volkskrant. "Claus was erg gecharmeerd van mij. We zaten naast elkaar in het vliegtuig, over onze vrouwen te praten. En over onze schoonmoeders. En over stappen."

Frequin werkte hard en lang tijdens zijn loopbaan en dat zou hem drie huwelijken kosten. "Ik heb heel ongezond geleefd. Ik heb me de tering gewerkt. Daar heb ik mijn naasten wel enorm tekort mee gedaan."

In 1989 raakte Frequin verwikkeld in een schandaal dat grote gevolgen zou hebben. Voor Brandpunt maakte hij een reportage over de vermeende handel in mensenschedels afkomstig van lichamen die ter beschikking van de wetenschap waren gesteld. In de reportage werden vijf schedels getoond op sterk water.

De politie onderzocht de zaak en concludeerde dat er van handel in mensenhoofden geen sprake was en dat Frequin en Brandpunt nepnieuws hadden gebracht. De affaire resulteerde in het vertrek van Frequin bij het actualiteitenprogramma.

Frequin heeft altijd ontkend dat Brandpunt nepnieuws heeft gebracht, zoals te zien is in onderstaand fragment uit de talkshow RUR:

Frequin over hoofdenaffaire: 'Ik heb niemand misleid of besodemieterd'

Begin jaren 90 stapte Frequin over naar de commerciële omroepen. Daar maakte hij programma's als Ooggetuige, Achter gesloten deuren en De week van Willibrord. In dat laatste programma stelde hij allerlei soorten onrecht aan de kaak. Daarbij zocht hij zo nodig de confrontatie en achtervolgde hij mensen op straat met draaiende camera als ze geen antwoord wilden geven op zijn vragen. Hij bleef ze zelfs door de brievenbus naroepen als ze hun huis in waren gevlucht; "Vind je het normaal wat je hebt gedaan, man?! Hè? Dat is toch niet normaal!"

Hij werd vanwege deze werkwijze door veel journalisten verguisd, maar de kijker genoot ervan, gezien de hoge kijkcijfers. Later namen ook andere journalisten en programma's die werkwijze over. "Ik heb een trend gezet. Allerlei soorten programma's doen het nu. Zelfs De rijdende rechter gebruikt in feite dezelfde formule", zei Frequin tegen de Volkskrant.

Satirische programma's als Kopspijkers en Koefnoen staken er in persiflages graag de draak mee. Zo maakte Kopspijkers een hilarisch filmpje waarin Frequin Osama bin Laden, die toen wereldwijd gezocht werd vanwege de aanslagen op 9/11, hinderlijk achtervolgde.

In januari 1995 haalde hij het nieuws toen hij in het televisieprogramma Ooggetuige achterna werd gezeten door een man met een bijl.

Frequin kwam er zonder kleerscheuren vanaf, zoals je hieronder kunt zien.

Van SBS kreeg hij de titel 'Nederlands brutaalste verslaggever', maar volgens Frequin zelf was hij eigenlijk best een verlegen man. "Gewoon een heel gezellige Bourgondische kwajongen, die alleen niet tegen onrecht en ellende kan. Een man die televisie een belangrijk middel vindt om bepaalde dingen aan de kaak te stellen."

Als ik later in de hemel ben en aan de bar zit met die beroemde engelen met die beroemde grote borsten, dan zal ik aan jullie denken.

Willibrord Frequin

Na 2020 ging het snel achteruit met de gezondheid van Frequin die aan de ziekte van Parkinson leed. Na lang aandringen werkte hij mee aan een biografie over zijn leven, geschreven door Brandpunt-collega Fons de Poel die Frequin in zijn beginjaren als mentor had.

De boekpresentatie was een van zijn laatste publieke optredens. "Als ik later in de hemel ben en aan de bar zit met die beroemde engelen met die beroemde grote borsten, dan zal ik aan jullie denken en alvast een plaatsje reserveren", waren zijn afscheidswoorden bij die gelegenheid.

In 2020 gaf Frequin een uitgebreid interview aan Jeroen Pauw. Afgesproken werd het pas na Frequins overlijden uit te zenden. Het Laatste Woord wordt vanavond om 00.10 uur uitgezonden op NPO 1.

STER reclame