NOS NieuwsAangepast

Gijs de Lange, onder meer bekend van Het Klokhuis, op 65-jarige leeftijd overleden

Acteur en toneelregisseur Gijs de Lange is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn management.

Volgens het management is De Lange overleden na een kort ziekbed. Regisseur Niek Barendsen, die veel met De Lange werkte, zegt dat zijn collega leed aan longfibrose, een zeldzame longziekte.

De Lange was vooral bekend van zijn rollen in het tv-programma Het Klokhuis. Verder speelde hij in de series Gooische Vrouwen en Bloedverwanten.

Het Klokhuis plaatste na zijn overlijden deze video:

Naast zijn carrière als acteur werkte De Lange ook als regisseur van toneelproducties bij Het Nationale Theater, Orkater, De Appel en Senf Theater. Ook de musicals Jan Jans en de Kinderen, Into the woods en Dreamgirls zijn door hem geregisseerd, evenals verschillende cabaretvoorstellingen.

Bij het Holland Festival heeft De Lange twee opera's geregisseerd met het Nieuw Ensemble en de Ebony Band. Zijn laatste producties waren Showponies 1 en 2 en Snowponies van Alex Klaasen.

De Lange speelde tijdens zijn loopbaan meer dan zeventig rollen op het toneel, en zo'n vijftig in films en op de televisie. Hij heeft 121 theaterproducties gerealiseerd.

'Hij kon alles'

Regisseur Barendsen omschrijft De Lange als een veelzijdig persoon. "Hij heeft toneel gemaakt, opera geregisseerd, geacteerd en in grote dramaseries gespeeld. Hij kon alles, van licht tot zwaar en van regisseren tot acteren", zegt Barendsen.

"Gijs was een fabelachtige en scherpe acteur met een enorme energie en vakkundigheid. We konden ontzettend met hem lachen en filosoferen. Zowel op het toneel als achter de schermen was hij een ongelooflijk inspirerende en geestige man die goed kon observeren", zegt Barendsen.

Volgens hem liet De Lange zich niet snel uit het veld slaan. "Hij genoot van alles wat groeide en bloeide en van nieuwe plannen maken. Hij heeft echt tot het laatste moment zijn grote levensvreugde behouden en uitgedragen naar ons allemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl