Joep Dohmen
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

Vakbond boos op CDA Limburg over meldpunt tegen journalist

Journalistenvakbond NVJ is boos op het CDA in Limburg vanwege een 'meldpunt' tegen de Limburgse journalist Joep Dohmen. "Hoe lang laat het CDA in Limburg het toe dat hun politici zo om zich heen slaan richting een journalist?" zegt secretaris Thomas Bruning van de vakbond. Hij noemt de actie "alarmerend" en "schadelijk".

Oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA) opende gisteren een meldpunt tegen NRC-verslaggever Dohmen. Mensen die zich beschadigd voelen door -publicaties van de journalist kunnen daar hun ervaringen delen. Dohmen schrijft al jaren veel over bestuurlijke misstanden in Limburg. Zijn publicaties leidden vorig jaar april tot het opstappen van het voltallige provinciebestuur, inclusief toenmalig gouverneur Theo Bovens.

Met dienstauto naar bordeel

Directe aanleiding voor het meldpunt is een bewering in het onlangs verschenen boek De Vriendenreünie van Dohmen en zijn collega Paul van der Steen. Daarin wordt gesteld dat een gedeputeerde met de dienstauto naar een bordeel is gereden, zonder dat daarbij een naam wordt genoemd.

Driessen heeft nu zelf naar buiten gebracht dat hij wordt bedoeld, maar de CDA'er ontkent in alle toonaarden dat de bewering klopt. "Het is gewoon nooit gebeurd. Er klopt niks van het verhaal." Hij stelt ook alle mensen te hebben benaderd die vanuit hun functie van het voorval op de hoogte hadden moeten zijn. "Maar die weten ook van niks", zegt Driessen tegen 1Limburg.

Driessen zegt de openbaarheid te hebben gezocht omdat hij niet wil dat de aantijging blijft kleven aan hemzelf of andere oud-gedeputeerden. Hij heeft niet alleen een meldpunt opgezet, maar stapt ook naar de rechter om zijn naam gezuiverd te krijgen.

Kortgeleden haalde voormalig minister Knops uit Hegelsom in een rechtszaak ook al hard uit naar Dohmen.

In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk.

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ

Voor de NVJ is de maat nu vol. "Het is zorgelijk dat prominente CDA'ers een campagne voeren rechtstreeks gericht op een gerespecteerde journalist", zegt secretaris Bruning. "De politici zijn bemiddeld genoeg om te kiezen voor een weg naar de Raad voor Journalistiek of de rechter. Als een rechter zegt: 'Dit klopt niet in het artikel', prima. Dit zijn insinuaties, alsof Joep Dohmen hen er doelbewust in wil luizen."

"In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-)politici met een voorbeeldfunctie", vervolgt Bruning. "Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt."

Niet aangesproken

Harold Schroeder, voorzitter van het CDA Limburg, voelt zich niet aangesproken door de NVJ. "Het meldpunt is geen initiatief van het CDA", zegt hij tegen 1Limburg. "Eigenlijk wordt het CDA er onterecht bijgehaald."

Ook landelijk is er inmiddels op de kritiek van de NVJ gereageerd. "Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij", laat partijvoorzitter Hans Huibers weten. Hij heeft dat ook persoonlijk aan Driessen laten weten.

Advertentie via Ster.nl