ANP
NOS Nieuws

Levenslang voor Russische militair die Oekraïense burger doodschoot

Een Russische militair heeft in Oekraïne levenslang gekregen voor het doden van een ongewapende 62-jarige burger. Het was het eerste proces tegen een Russische militair sinds de invasie op 24 februari.

Vadim Sjisjimarin, de 21-jarige militair, doodde de Oekraïner op 28 februari. Volgens hem werd hij gedwongen en kreeg hij de opdracht op de man te schieten.

Tijdens de rechtszitting bekende Sjisjimarin schuld en vroeg hij de weduwe hem te vergeven. Ook zei hij elke straf te accepteren die hem zou worden opgelegd:

Russische militair toont berouw in Oekraïense rechtbank: 'Ik wilde hem niet doden'

De rechtbank heeft de militair de maximale straf opgelegd, omdat het volgens de rechter gaat om een misdrijf tegen de vrede, veiligheid, menselijkheid en de internationale rechtsorde. Bij het aanhoren van het vonnis zat de Rus in een glazen kooi.

De advocaat van de militair, die toegewezen was door de rechtbank, zegt in beroep te gaan. Hij is niet verrast door het vonnis omdat er "zekere druk van de samenleving" was. Eerder vandaag uitte Kremlin-woordvoerder Peskov zijn zorgen over de rechtszaak. Volgens hem was Rusland niet in staat om de militair bij te staan.

Het Russische persbureau Interfax schrijft vandaag dat ook Oekraïners vervolgd zullen worden. Met name de Oekraïense militairen die zich hebben overgegeven bij de gevechten om de Azovstal-staalfabriek in Marioepol worden in dit verband genoemd.

De leider van de pro-Russische separatisten Denis Poesjilin heeft tegen Interfax gezegd dat er een "internationaal tribunaal" wordt opgezet in de volksrepubliek Donetsk, zoals Rusland en pro-Russische separatisten dit deel van Oekraïne noemen.

Rusland zei vorige week dat er bijna 2500 militairen krijgsgevangen zijn gemaakt bij de overgave. Zij worden vastgehouden in Donetsk. Of Rusland de militairen daadwerkelijk gaat berechten is onduidelijk. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Roedenko sluit niet uit dat de krijgsgevangenen worden ingezet bij een gevangenenruil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl