France Television

Op de rode loper van het filmfestival van Cannes is opnieuw een protest geweest. Activisten van een feministisch collectief rolden een meterslange banner uit met daarop de namen van 129 vermoorde vrouwen. Met de actie wil het collectief aandacht vragen voor de Franse slachtoffers van femicide, het vermoorden van vrouwen omdat ze vrouw zijn.

De activisten van 'Les Colleuses' hielden te midden van zwarte rook de lijst vast. "129 vrouwenmoorden sinds het vorige filmfestival van Cannes", viel erop te lezen. Het protest vond plaats tijdens de première van de film Holy Spider. De beveiliging kwam niet in actie, maar volgens de website Variety ging het niet om een stunt om Holy Spider te promoten.

In plaats daarvan zou het protest zijn georganiseerd rond de première van een documentaire van twee Franse makers. Zij volgden voor hun werk allerlei feministische actiegroepen, waaronder Les Colleuses.

Namen gedode Franse vrouwen op rode loper filmfestival Cannes

Het is de tweede keer dat er op de rode loper van het toonaangevende Franse filmfestival wordt geprotesteerd. Op vrijdag trok een vrouw op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lijf was Stop raping us geschreven. Op de voorkant van haar lichaam had zij de kleuren van de Oekraïense vlag gespoten, als protest tegen het seksueel geweld tegen Oekraïense vrouwen in de oorlog.

De beveiliging pakte haar direct op. Achteraf zei de feministische groep Scum op sociale media achter de actie te zitten. De jonge, Franse organisatie noemt zichzelf radicaal en verzet zich naar eigen zeggen tegen geweld tegen vrouwen, dat wordt gepleegd door mannen. Hoe de vrouw op het goed beveiligde terrein van het festival wist te komen, is niet duidelijk.

STER reclame