Manchester City is kampioen van Engeland EPA

Manchester City is op een zeldzaam spannende slotdag kampioen geworden van de Engelse Premier League. De City-fans zagen de titel al naar concurrent Liverpool gaan toen ze 0-2 achter kwamen, maar door een ongekende comeback sleepte Manchester tegen Aston Villa de landstitel binnen: 3-2.

Liverpool won thuis met 3-1 van Wolverhampton Wanderers, na een 0-1 achterstand. De ploeg van Jurgen Klopp rook de landstitel, was zo dichtbij, maar moet het doen met de tweede plek in Engeland.

De eindstand in de Premier League NOS

Aston Villa, waar Liverpool-legende Steven Gerrard trainer is, was niet van plan te figureren in City's titelfeest. Sterker nog, na een schitterende aanval van Villa werd het even doodstil in het Etihad Stadion. Villa combineerde zich voorbeeldig de helft van City op, Lucas Digne gaf strak voor en Matty Cash kopte zo hard in dat Ederson de inzet niet kon stoppen.

City 0-1 achter bij rust, op dat moment een stand waarbij City alsnog kampioen zou worden, op basis van het iets betere doelsaldo dan Liverpool, dat bij rust thuis nog op 1-1 stond.

Liverpool begint ook met achterstand

Want ook Liverpool, dat met de niet volledige fitte aanvoerder Virgil van Dijk en Mo Salah op de bank begon, kwam al na drie minuten op achterstand door Pedro Neto. Nog binnen het half uur kwam Liverpool op 1-1 toen Sadio Mané doorbrak na een pass van Thiago.

Een zeldzaam spannende driekwartier Engels voetbal volgde. In Manchester en Liverpool openden City en Liverpool vanaf minuut 46 een enorm aanvalsoffensief.

In Manchester volleerde Kevin de Bruyne hoog over en kwam Gabriel Jesus een teen tekort. Zo'n zestig kilometer westwaarts werd een goal van Mané afgekeurd wegens buitenspel en schoot Diogo Jota ongelukkig tegen Mané aan.

Siddering

Met meerdere gevaarlijke corners en voorzetten kwam in beide steden een goal steeds dichterbij, toch de bal wilde er maar niet in. In Manchester brak Villa zelfs even uit, azend op een tweede. Een siddering ging door het Etihad. Pep Guardiola frunnikte aan zijn neus, wreef over zijn hoofd en werd in enkele minuten een paar jaar ouder.

In de jacht op een goal kwamen de kanonnen uit de opslag: Raheem Sterling en Ilkay Gündogan erin in Manchester, Salah erin in Liverpool. De Egyptenaar miste direct een grote kans op een op dat moment beslissende 2-1. Even later gingen de fans op Anfield alsnog volledig uit hun dak. Villa kwam in Manchester op 0-2. Zou Liverpool scoren, moest City er drie maken. Een bijna onmogelijke opgave. Bijna.

Feest bij spelers van Man City na de 3-2 Reuters

Want een kwartier voor tijd voltrok zich in enkele minuten het wonder van Manchester. Invaller Sterling gaf invaller Gündogan een niet te missen kopkans. 1-2. Rodri schoof met binnenkant voet de bal precies in de hoek. 2-2. Een stoot energie ging door het stadion, waarna Gündogan de 3-2 binnengleed. In zes minuten draaide City alles om.

Een comeback die deed denken aan de gewonnen titel in de laatste minuut thuis tegen Queens Park Rangers in 2012, toen Sergio Agüero in de slotseconden scoorde en de titel binnenhaalde.

Telefoons

Op Anfield konden ze de schermpjes van hun telefoons niet geloven. Dat Salah kort voor tijd de 2-1 maakte en Andrew Robertson de 3-1 maakte niet meer uit, zolang City de voorsprong in Manchester vasthield. En dat gebeurde.

Tranen bij Guardiola, fans stormden van de tribune het veld op, sloopten een doel en de City-spelers moesten door stewards met oranje jassen achter een haag van stewards in gele jassen in veiligheid worden gebracht.

Er was geen stukje gras meer te zien in het Etihad-stadion, het hele veld stond vol met lichtblauwe fans. City is kampioen van Engeland.

Guardiola na kampioenschap: 'Ik wil Liverpool feliciteren met de geweldige strijd dit seizoen'

Burnley degradeert

Naast de tranen van blijdschap bovenin de ranglijst van de Premier League waren er op de slotdag tranen van verdriet onderin. Want op de laatste speeldag viel ook de beslissing over wie de laatste degradant zou worden. Norwich City en Watford degradeerden eerder al van het hoogste Engelse niveau naar de Championship.

Zondag streden Leeds United en Burnley, waar Oranje-international Wout Weghorst in de voorhoede loopt, om lijfsbehoud. Burnley trok aan het kortste eind. Thuis ging het met 1-2 onderuit tegen Newcastle United. Weghorst viel in de rust in, maar kon de 0-1 achterstand niet omdraaien. Leeds United won knap met 2-1 bij Brentford en ging door die overwinning over Burnley heen. Weghorst degradeert uit de Premier League.

STER reclame