1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Amerikaanse fabrikant maakt excuses voor grote tekorten babyvoeding

De topman van het Amerikaanse bedrijf Abbott heeft zijn excuses aangeboden voor de grote tekorten aan babyvoeding in de Verenigde Staten. "We zeggen sorry tegen alle gezinnen die we in de steek hebben gelaten", zegt ceo Robert Ford van de producent in een open brief in The Washington Post.

Twee baby's overleden in februari aan een bacteriële infectie en ook werden twee kinderen ernstig ziek; volgens warenautoriteit FDA was dat mogelijk het gevolg van een productiefout in een van de fabrieken. De productie werd vervolgens stilgelegd en voorraden werden teruggeroepen. De fabriek in Michigan was verantwoordelijk voor 25 procent van de Amerikaanse babyvoedingproductie.

Volgens topman Ford is uit onderzoek gebleken dat de vier gevallen niet veroorzaakt zijn door het binnenkrijgen van de babyvoeding. Toch was het terugroepen de enige optie, zegt Ford: "We nemen geen risico als het over de gezondheid van kinderen gaat."

Ook door het tekort aan babyvoeding zijn kinderen in het ziekenhuis beland. Abbott maakt 5 miljoen dollar vrij om families bij te staan met de medische kosten. Alle producten van het bedrijf die nu in de schappen liggen, zijn veilig, zegt Ford: "Alles wat beschikbaar is, heeft een stevige inspectie doorstaan en is klaar voor jullie baby's."

AFP
Bijna lege schappen met babyvoeding in een supermarkt in Massachusetts

Om iets aan het acute tekort te doen, wordt een productielijn in een fabriek in Ohio omgebouwd. Nu worden daar nog verschillende voedingsproducten voor volwassenen gemaakt, maar de productie van babyvoedingpoeder krijgt nu voorrang. Volgens Ford zijn er ook miljoenen blikken babyvoeding onderweg naar de VS vanuit Ierland.

CNBC meldt dat er verder vandaag 132 pallets met babyvoeding van een andere producent, Nestlé, aankomen in Amerika. Die worden geleverd uit Duitsland.

Fabriek binnenkort weer open

De gesloten babyvoedingfabriek moet in de eerste week van juni weer opengaan. Vanaf dan duurt het volgens Ford nog zes tot acht weken voor de producten weer in de schappen liggen.

Als de fabriek in Michigan weer draaiende is, wordt de productie voor de VS meer dan verdubbeld. Ook zegt Ford dat er extra geld komt om de veiligheidsprocedures te verbeteren. Hij erkent dat getroffen families daar niet direct mee geholpen zijn: "Sommige oplossingen duren weken, andere duren langer, maar ik rust niet tot het klaar is."

Eerder deze week haalde president Biden een oorlogswet uit 1950 uit de kast. Die stamt uit de Koreaoorlog en heeft als doel de productie van babyvoeding te vergroten. Met de Defense Production Act kan een president eisen dat producenten voorrang krijgen bij leveringen van ingrediënten of onderdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl