Een auto is zwaarbeschadigd in Paderborn
NOS NieuwsAangepast

Noodweer in Duitsland: dode en bijna 40 gewonden

Door noodweer is in Duitsland een dode gevallen en zijn bijna veertig mensen gewond geraakt. Tien van hen hebben ernstige verwondingen opgelopen.

De dode is een 38-jarige man in de stad Wittgert die bij een val na een elektrische schok in zijn ondergelopen kelder verwondingen aan zijn hoofd opliep.

Veel gewonden vielen in de stad Paderborn. Volgens de politie werd de stad getroffen door een tornado, die ook aanzienlijke materiële schade aanrichtte. Veel wegen zijn onbegaanbaar en de stadsparken zijn afgesloten. Op een industrieterrein zijn daken weggewaaid en is plaatwerk en isolatiemateriaal kilometers ver door de lucht gevlogen. Ook het busverkeer is ontregeld en de spoorlijn van Paderborn naar Altenbeken is geblokkeerd.

De politie vroeg iedereen thuis te blijven omdat het verkeer hulpdiensten hindert. Ook zou het op veel plekken in de stad nog niet veilig zijn.

Toch waren er mensen op straat. "Ik kwam hier 20 minuten geleden nog langs en toen was er niets aan de hand", zegt een vrouw:

Puinruimen na tornado in Paderborn: 'Dit kennen we alleen van tv'

Ook in het nabijgelegen Lippstadt is zware schade gemeld. Persbureau DPA meldt dat ongeveer 120 zwemmers gestrand waren in een recreatiebad in Lippstadt omdat omgevallen bomen de ingang blokkeerden. De brandweer kon hen uiteindelijk bevrijden.

Beelden uit Lippstadt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Gisteren trokken er ook al zware onweersbuien over het westen van Duitsland, maar de schade bleek minder groot dan gevreesd. Het noorden van het land kreeg te maken met zware storm. De brandweer moest vaak uitrukken in Nedersaksen als gevolg van onweer en windstoten.

De Duitse weerdienst verwacht voor zaterdagnacht onweersbuien in het zuiden van Duitsland. In het noordoosten kunnen zaterdag nog onweersbuien met stormachtige windstoten voorkomen, die in de middag afnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl