Van dit huis in Beek is het dak weggewaaid NOS

In Beek in Zuid-Limburg is bij het noodweer van vanmiddag het dak van een huis weggewaaid. Dat huis staat mogelijk op instorten.

In dezelfde straat zijn ook de daken van andere huizen beschadigd, zegt een woordvoerder van de brandweer. Verder hebben auto's schade opgelopen door rondvliegende dakpannen.

Een buurtbewoner kreeg een deel van het dak in zijn tuin. Ook op andere plaatsen in het dorp is de schade aanzienlijk:

Dak van huis gewaaid in Limburgse Beek tijdens noodweer

Voor de bewoners van de straat zal opvang geregeld worden, aldus de woordvoerder, die het noodweer in de regio "kort en hevig" noemt.

Ook in het naburige Spaubeek is er veel schade aan huizen en auto's. Ook zijn er bomen omgewaaid:

Schade door noodweer in Spaubeek: 'Bomen zijn als luciferstokjes omgewaaid'

De meeste meldingen komen uit de regio Beek, Spaubeek, Schinnen en Sittard-Geleen, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. In korte tijd is daar veel regen gevallen.

Code oranje in Limburg is rond 15.30 uur beëindigd. Inmiddels zijn de meeste buien het land uit en geldt nergens meer een weerwaarschuwing.

Hier zijn bomen omgeknakt, maar honderd meter verderop is niets aan de hand.

Onno Beukers, verslaggever in Spaubeek

Ook verslaggever Onno Beukers zag dat het noodweer zeer lokaal en in korte tijd schade heeft aangericht. Hij was in Spaubeek in de Berkenlaan, waar mensen bezig zijn de schade op te nemen en te herstellen.

"Mensen zeggen dat het misschien 10 seconden duurde", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Er zijn hier bomen omgeknakt, schuttingen omgewaaid en trampolines zijn uit tuinen over huizen gewaaid en op straat terechtgekomen. Maar honderd meter verderop is niets aan de hand."

NOS-weervrouw Willemijn Hoebert zegt dat de weersverwachting nagenoeg is uitgekomen. "De verwachting was dat de zwaarste buien over het zuiden van Limburg zouden trekken. Dat is ook gebeurd. Vooral de wind heeft veel schade aangericht."

Tornado's

Of er daadwerkelijk tornado's zijn geweest, heeft Hoebert niet bevestigd gekregen. "Van wervelwinden zou best wel eens sprake geweest kunnen zijn. De potentie was er: er was veel vocht, het was warm aan het worden in de loop van de ochtend en het begin van de middag en er zat hoger in de atmosfeer heel veel wind. Dat zijn de ingrediënten waardoor dit soort zaken kunnen ontstaan."

Maatregelen vanwege code oranje

Code oranje gold in Limburg vanwege de waarschuwing voor zware onweersbuien met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur en hagelstenen.

De NS heeft de dienstregeling aangepast in afwachting van het noodweer: sinds 13.00 uur rijden er geen intercity's meer tussen Sittard en Heerlen, stoptreinen blijven voorlopig wel rijden.

Op de kermis van Maastricht wordt alles vastgezet, in afwachting van noodweer NOS

Vanwege de weersituatie zijn test- en vaccinatielocaties van de GGD in Venlo en Echt gesloten. Meerdere basisscholen lieten hun leerlingen al vanaf 13.00 ophalen.

In Maastricht is besloten om de jaarlijkse kermis een groot deel van de middag dicht te houden: die gaat niet om 13.00 uur, maar naar verwachting pas vanaf 17.00 uur open. Dat geldt ook voor de kermis in Nederweert-Eind, die eigenlijk al om 15.00 uur zou openen.

STER reclame