Leven in plaats van overleven, dankzij de Streetwise Cycle Race voor kwetsbaren
Het is een gemêleerd gezelschap, dat zich opstelt bij de startlijn van het kletsnatte wegparcours op Sportpark Sloten in Amsterdam. Mannen en vrouwen, sommigen in wieleroutfit, anderen in spijkerbroek. Een dame staat startklaar met een stadsfiets, op de bagagedrager een krat met daarin haar hond.
Allemaal doen ze mee aan de Streetwise Cycle Race, een wegwedstrijd bedoeld voor mensen in kwetsbare situaties. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die dak- of thuisloos zijn, kampen met eenzaamheid, psychische problemen of verslaving.
Even daarvoor heeft initiatiefnemer Peter de deelnemers toegesproken, staand op een tafel in het clubhuis van WV Amsterdam. Hij weet hoe het is om op straat te moeten leven. Binnenkort hoopt hij een huis op zijn eigen naam te hebben en daarmee een traject af te ronden dat 10 jaar heeft geduurd.
Daarbij heeft het wielrennen hem enorm geholpen. "Ik kom ook van de straat af, heb een fiets gekocht en ben steeds meer gaan fietsen. Het zorgt ervoor dat je even uit de sleur bent, dat je even wat anders aan je hoofd hebt."
"Het bracht mij sociale contacten. Als dak- of thuisloze heb je weinig sociaal contact. Ja, met zorginstellingen, verder niet. Maar nu zit ik bij een fietsclub, ik doe vrijwilligerswerk, studeer een beetje. Allemaal dankzij die fiets. Top!"
Zijn ervaring wilde Peter overbrengen op andere mensen in een soortgelijke positie - en daarmee was het idee van de Streetwise Cycle Race geboren, een initiatief dat wordt ondersteund door HVO-Querido, de Regenboog Groep en de stichting Life Goals, die sport als middel ziet om sociaal kwetsbare mensen perspectief te bieden.
"We hopen dat mensen het gevoel dat ze ervaren tijdens het sporten meenemen naar de toekomst", legt Karlijn Hermens, verantwoordelijk voor de communicatie van de stichting Life Goals uit. "En dat ze wellicht vaker op de fiets stappen of een andere vorm van beweging willen gaan doen."
Sport helpt hen immers om zich fysiek en mentaal fitter te voelen, het zorgt voor een dagbesteding en vergroot het zelfvertrouwen. De stichting richt zich naast wielrennen ook op sporten als voetbal en kickboksen.
Ik hoop binnen een paar jaar een officieel Nederlands kampioenschap te organiseren. Met de KNWU erbij en alles d'r op en d'r an.
Winnen staat niet centraal tijdens de Streetwise Cycle Race. Sommige deelnemers stellen hun eigen doelen. Zo rijdt Ron - op een stadsfiets en met afgezakte broek - veertien rondjes over het parcours om op zijn manier Johan Cruijff te eren. Plezier en samenzijn staan voorop.
Toch ervaren veel mensen, die in kwetsbare situaties verkeren, een barrière om daadwerkelijk op de fiets te stappen en aan de start te verschijnen van deze koers.
"Ze hebben toch wel angst", legt Peter uit. "De meesten hebben een achtergrond en zijn bang geconfronteerd te worden met wat ze vroeger gedaan hebben. Je komt weer allemaal andere mensen tegen en dat is een beetje eng."
De tip van Peter is helder. "Fietsen, fietsen, fietsen. Gewoon je leven weer op de rit krijgen en leuke dingen gaan doen. Genieten van het leven. Want de meesten zijn aan het overleven in plaats van leven." En blíjven fietsen, benadrukt hij. "Want als je niet fietst, val je weer heel snel terug. Je moet wel doorgaan."
En dus stapt Peter zelf drie keer in de week op zijn tweewieler, voor ritten van soms 100 kilometer lang. Dat hij de Streetwise Cycle Race van de grond heeft gekregen, is al mooi. Maar Peter denkt groot. "Ik hoop binnen een paar jaar een officieel Nederlands kampioenschap te organiseren. Met de KNWU erbij en alles d'r op en d'r an."