1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

Toekomstig bondscoach Ronald Koeman kiest voor broer Erwin als assistent

Ronald Koeman kiest zijn broer Erwin als assistent bij het Nederlands elftal. Na het WK in Qatar van komend najaar keert de 59-jarige Koeman terug als bondscoach bij Oranje, als opvolger van Louis van Gaal.

De broers Koeman werkten eerder samen bij Southampton en Everton. Patrick Lodewijks keert onder Koeman als keeperstrainer terug bij Oranje.

Met Erwin Koeman (60) en Lodewijks (55) heeft de toekomstige bondscoach nu een deel van zijn technische staf ingevuld. Ze ondertekenden alle drie een contract bij de KNVB tot en met het WK van 2026.

"We gaan straks met een nieuwe staf van start, waarbij kwaliteit en ervaring zwaar voor mij tellen", zegt Koeman, die tussen 2018 en 2020 ook al bondscoach was. "Ik heb eerder veel met Erwin en Patrick samengewerkt, dus dan weet je wat je aan elkaar hebt."

ANP
In zijn vorige periode als bondscoach had Ronald Koeman ook al de beschikking over keeperstrainer Patrick Lodewijks.

"De 3,5 jaar met Erwin in Engeland hebben mij geleerd dat hij een goede kijk op zaken heeft en dat we daarnaast complementair werken. Patrick is een vakman als het gaat om keeperszaken. Dat was voor mij al duidelijk tijdens onze periodes bij Feyenoord, Everton en eerder het Nederlands elftal."

Geen hoofdtrainer

Erwin Koeman speelde 31 interlands voor Oranje en maakte net als zijn broer deel uit van de ploeg die het EK van 1988 won. De oudste van de broers werkte als hoofdtrainer en assistent bij RKC Waalwijk, Feyenoord, FC Utrecht, Southampton, Everton en Fenerbahçe en als bondscoach van Hongarije en Oman.

Hij onderging in de zomer van 2020 een hartoperatie en keerde een jaar later als trainer van Beitar Jeruzalem terug in de voetballerij. Eind vorig jaar vertrok Koeman uit Israël. Hij vertelde toen dat zijn carrière als hoofdtrainer voorbij was. "Het is moeilijk, maar ik doe dit om persoonlijke redenen", zei hij destijds. "Het is tijd om met pensioen te gaan."

Lodewijks keepte bij PSV, FC Groningen en Feyenoord en werkte als keeperstrainer met Ronald Koeman samen bij Feyenoord, Everton en in diens eerste periode bij Oranje. De Brabander begint aan zijn derde periode als keeperstrainer bij de nationale ploeg. Lodewijks vertrok vorig jaar na het EK.

Van Gaal heeft Danny Blind en Edgar Davids als assistenten, Frans Hoek is de huidige keeperstrainer van Oranje. Davids werd onlangs aangesteld als opvolger van Henk Fraser.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl