Oranje onder 17 op valreep langs Polen, plek in kwartfinales een feit

Bekijk de samenvatting van Nederland onder 17 tegen Polen

Oranje onder 17 heeft zijn tweede overwinning op het EK in Israël geboekt. In een troosteloze ambiance versloeg Nederland de leeftijdsgenoten van Polen dankzij een treffer in de laatste minuut met 2-1. Later op de avond won Frankrijk met 4-0 van Bulgarije, waardoor een plek in de kwartfinales een feit is.

Oranje, dat startte met dezelfde opstelling als afgelopen maandag tegen de Bulgaren, kreeg de bal van de Polen. Dat resulteerde echter niet in een vliegende start, omdat Polen zich ver liet inzakken.

Poolse muur

Oranje was in de eerste helft vooral op zoek naar een opening in de Poolse muur. Het tempo was echter te laag om de tegenstander echt te verontrusten.

Pas na een half uur was Nederland, de regerend Europees kampioen, voor het eerst gevaarlijk. Verdediger Dean Huijsen stuurde met een lange bal Tim van den Heuvel weg, die van dichtbij de lat raakte. Dichter bij een goal kwam de ploeg van bondscoach Mischa Visser in de eerste helft niet.

Openingstreffer

Na rust kreeg Oranje na vijf minuten een penalty en Huijsen ging achter de bal staan. De verdediger van Juventus schoot de bal onberispelijk binnen. Oranje was in het begin van de tweede helft veel gevaarlijker dan in de eerste 45 minuten. Dat resulteerde in een reuzekans voor Gabriel Misehouy, maar de Ajacied stuitte van dichtbij op de keeper.

De uitslagen en stand in de groep van Oranje onder 17

Naarmate de tweede helft vorderde werd het Nederlandse spel echter steeds trager en slordiger, met de 1-1 als gevolg. Oranje verspeelde de bal en Polen pompte de bal in het strafschopgebied. De bal kwam met het nodige geluk voor de voeten van rechtsback Tomasso Guercio, die keurig binnenschoot.

Toch nog een zege

Puntenverlies dreigde, maar in de blessuretijd stelde Oranje orde op zaken. Met nog een minuut op de klok kwam het slotakkoord van de voeten van Yoram Boerhout, die een snelle counter doeltreffend afrondde.

Nederland speelt zondag de laatste van drie groepsduels tegen Frankrijk. Inzet is dan de groepswinst.