1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters Connect
NOS Voetbal

Frankfurt wint Europa League ten koste van het Rangers van Van Bronckhorst

Eintracht Frankfurt heeft zijn tweede Europese hoofdprijs uit de clubhistorie te pakken. In het bloedhete Estadio Ramón Sánchez Pizjuán in Sevilla was de Duitse middenmoter, die in 1980 de UEFA Cup veroverde, in de finale van de Europa League het Rangers FC, van Giovanni van Bronckhorst na strafschoppen de baas.

Na negentig minuten was de stand 1-1, waarna de verlenging geen treffers meer opleverde. De eindzege in het tweede Europese clubtoernooi leverde Eintracht niet alleen een beker op, maar ook een ticket voor de Champions League van volgend seizoen.

In het wit

Zoals de Nederlandse Rangers-coach Van Bronckhorst al had aangekondigd, liet het in het wit gehulde Eintracht Frankfurt - het tenue waarin in de kwartfinales verrassend het favoriete FC Barcelona werd verslagen - het initiatief aan de Schotse formatie, in de hoop in de counter te kunnen toeslaan.

Zoals in de elfde minuut toen Daichi Kamada zich langs twee verdedigers wurmde, maar stuitte op de 40-jarige doelman Allan McGregor, die ook de rebound van Djibril Sow pakte. Een nog grotere kans was er voor Ansgar Knauff die met zijn linker McGregor dwong gestrekt naar de hoek te gaan.

Van Bronckhorst baalt: 'Maar zullen klaar zijn voor volgende finale'

Kort voordat de spelers in het warme Zuid-Spanje een eerste drinkpauze werd gegund, zorgde Joe Aribo voor het eerste wapenfeit van Schotse zijde. Zijn uithaal zeilde rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Hetzelfde lot was een schuiver van Eintracht-middenvelder Filip Kostic beschoren na een sprint van 'box-to-box'.

Rangers, dat op weg naar de finale al twee Duitse topclubs geëlimineerd had (Borussia Dortmund en RB Leipzig), kreeg langzaam maar zeker meer vat op de eigen nervositeit en het spel van de nummer elf van de Bundesliga. Kansen leverde dat echter niet op.

Vrije doortocht

Na rust zorgde Eintracht weer voor het eerste gevaar. Lucas Tuta en Jesper Lindström zagen hun schot net naast gaan. Persoonlijke fouten braken de Duitse ploeg echter op.

Reuters
Joe Aribo heeft Rangers naar 1-0 geschoten

Na een missertje van Knauff ontbrak het Ryan Kent nog aan de nodige rust om te profiteren, maar toen na een klein uur Sow bij een Schotse bal in de diepte naar achteren kopte en Tuta uitgleed, kreeg Aribo vanuit het niets een vrije doortocht. De Nigeriaan rondde koel af en zette Rangers op een 1-0 voorsprong.

Doortastender

Maar ook de Schotse defensie begon te klungelen. Na een uitglijer tilde Kamada de bal nog over het vijandelijke doel, maar even later was het wel prijs voor Rafael Borré. De Colombiaan reageerde bij een voorzet van voormalig FC Groninger-speler Kostic doortastender dan de Rangers-verdedigers Connor Goldson en Calvin Bassey in zijn nabijheid: 1-1.

Reuters
Rafael Borré heeft Eintracht naast Rangers gebracht

In de resterende speeltijd kon een verlenging niet meer vermeden worden. Daarin kreeg Borré na een struikelpartij van Bassey zicht op een tweede treffer, maar de verdediger was snel genoeg weer op de been om verder onheil te voorkomen.

In de tweede verlenging stelde Borna Barisic zonder het gehoopte succes Kevin Trapp op de proef met een knal van afstand. De Eintracht-doelman had kort voor het eind ook nog een fabelachtige reactie in huis op een inzet van dichtbij van Kent en stond paraat bij de vrije trap van James Tavernier.

Eén misser

In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie zag de ervaren invaller Aaron Ramsey als enige Rangers-vertegenwoordiger zijn inzet gestopt worden en bleven de vijf uitverkoren spelers van Eintracht Frankfurt foutloos. De beslissende penalty kwam van de voet van Borré.

Het zal een schrale troost zijn, maar Rangers krijgt zaterdag al de kans de kater enigszins van zich af te schudden. Dan wacht de finale om de Schotse beker tegen Hearts.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl