Druk op politie vorig jaar hoog, vooral door coronahandhaving
Hoewel de misdaadcijfers vorig jaar opnieuw daalden, heeft de politie een druk jaar gehad. Met name de coronarellen, demonstraties, het handhaven van maatregelen en het aantal 112-meldingen leidden tot extra druk op de agenten.
Korpschef Henk van Essen maakt zich zorgen en wil scherpere keuzes bij de inzet van politie om herhaling van dit soort drukke jaren te voorkomen. Ook wil hij kijken naar het invullen van vacatures.
De klassieke criminaliteit, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven, daalde vorig jaar met 7 procent vergeleken met 2020. Vorig jaar werden 741.111 misdrijven geregistreerd bij de politie.
Maar de spoedvraag naar de politie was niet eerder zo groot als vorig jaar, blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarverantwoording. Het aantal 112-meldingen steeg met bijna 150.000 ten opzichte van 2020. In totaal waren er ruim 3,2 miljoen oproepen. Ook het aantal overlastmeldingen steeg met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot bijna 537.000. Al met al leidde dat tot 800.000 overuren en ruim 44 miljoen euro extra kosten, meldt het AD.
'Uitgestelde politiezorg'
Ook de toegenomen vraag naar beveiliging, leidde vorig jaar tot overuren, zegt de korpschef in het NOS Radio 1 Journaal. "Na de liquidatie van Peter R. de Vries is die behoefte alleen maar toegenomen. Samen met de coronagerelateerde zaken is dat de belangrijkste oorzaak van de verhoogde druk bij de agenten."
Die extra inzet ging ten koste van de normale politiewerkzaamheden. "We kennen de uitgestelde medische zorg, maar ik praat hier over uitgestelde politiezorg." Van Essen zegt zo veel mogelijk in de wijken aanwezig te willen zijn. "We hebben daar een belangrijke oog- en oorfunctie. We willen signalen oppakken en ervoor zorgen dat het veilig blijft. Vooral die zichtbaarheid is nu onder druk komen te staan", zegt hij.
Het baart hem zorgen omdat de politie "minder de voelhoorns in de samenleving heeft staan, en dat is nou een kernkracht van de Nederlandse politie". Dat het aantal meldingen vorig jaar tot recordhoogte steeg, heeft daar volgens Van Essen mee te maken. "Als we zichtbaar zijn in de wijk denk ik dat er minder zaken uit de hand lopen. Die zichtbaarheid werkt ook preventief."
Om die overuren weg te werken, moet daarom vooral de krapte in de basisteams worden opgelost, zegt Van Essen. "De belangrijkste opdracht is om de vacatures die we hebben in te vullen. De arbeidsmarkt wordt krapper, maar onze klassen zitten nog vol."
"Opleiden kost bij de politie twee jaar, dus we zijn de komende twee jaar druk bezig. Dat betekent dat bij de basisteams, die zichtbaar zijn op straat, zich de grootste krapte voordoet. In de tussentijd moeten we voorkomen dat te veel agenten uit die teams naar andere functies gaan. De collega's moeten we daar het perspectief bieden om er langer te blijven, want uiteindelijk is dat de meest zichtbare politietaak", aldus de korpschef.
Tegenstellingen in de samenleving
Het jaar stond dus vooral in het teken van corona. Dat begon volgens de politie "stormachtig" met de avondklokrellen door het hele land. "2021 gaat de boeken in als een jaar waarin de tegenstellingen in de samenleving soms fors waren", blikt Van Essen terug.
In het jaarverslag vraagt Van Essen zich af "wat er in de samenleving aan de hand is". Hij stelt dat we als "samenleving gezamenlijk voor een grote verantwoordelijkheid staan. We zouden met elkaar moeten bepalen waar de grenzen liggen, wat vinden we normaal?"