1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Wielrennen

Rooijakkers bekroont sterk voorjaar in Baskenland, Vollering hard onderuit

Spreken van een doorbraak op 29-jarige leeftijd is misschien een beetje vreemd. Maar dat wielrenster Pauliena Rooijakkers bezig is aan het beste seizoen in haar loopbaan is zeker.

Rooijakkers kleurde de finales van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, werd zesde in de Brabantse Pijl en was afgelopen week na Demi Vollering de beste in de Ronde van het Baskenland. Maar winnen, dat zat er maar niet in. Tot nu.

In de 21ste editie van de Baskische eendagskoers Durango-Durango bekroonde de renster van Canyon/SRAM een solo die ze op de slotklim had ingezet.

Valpartij Vollering

Voor Demi Vollering, die haar uitstekende vorm etaleerde door alle drie de etappes in de ronde van het Baskenland te winnen, eindigde de wedstrijd in mineur. Ze moest opgeven na een valpartij.

Op ruim twintig kilometer van de meet was Rooijakkers er met haar Italiaanse ploeggenote Soraya Paladin, Niamh Fisher-Black (SD Worx), Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ) en Veronica Ewers (EF) tussenuit geknepen.

Rooijakkers voelde zich sterk en ging op de Alto de Goiura (5 kilometer, gemiddeld 4,8 procent) op de pedalen staan. Fisher-Black ging mee, maar de Nieuw-Zeelandse paste al snel en werd nog voorbijgereden door Ewers, Uttrup Ludwig en Ashleigh Moolman (SD Worx).

Rooijakkers bleef echter buiten schot.

Voor Rooijakkers, die met vijf nationale titels strandracen de bijnaam 'Strandkoningin van Nederland' heeft verdiend, was het pas de tweede profzege op de weg. In 2017 boekte ze een ritzege in de Ronde van de Ardèche (2017).

Na een jeugd in Canada, waarin ze vooral aan ijshockey en hardlopen deed, stapte Pauliena Rooijakkers op haar achttiende pas op de racefiets. Bij Boels-Dolmans, Parkhotel Valkenburg, Destil en CCC-Liv en Liv reed ze vooral in de schaduw van haar kopvrouwen.

Dit jaar treedt ze uit de schaduw van grote namen in haar ploeg als Kasia Niewiadoma en Paladin. Sterker, de zege van Rooijakkers was pas de eerste dit seizoen van haar formatie.

Bovendien is Rooijakkers na Mirjam Melchers, Marianne Vos (4 keer), Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen (beiden 2 keer) de vijfde Nederlandse op de erelijst van Durango-Durango.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl