NOS Voetbal

'Gio' dag voor finale in Schots Sevilla: 'Willen onze fans trots maken'

Van Bronckhorst kijkt met Rangers uit naar Europa League-finale: 'Enorme kans voor ons'

Sevilla vol Schotten, de Spaanse politie is op zijn hoede voor dat scenario. Meer dan honderdduizend Schotse supporters worden in de stad verwacht om Rangers FC aan te moedigen voor de Europa League-finale tegen Eintracht Frankfurt. "We willen onze fans trots maken", zei Rangers-coach Giovanni van Bronckhorst op de persconferentie een dag voor de wedstrijd.

Van Bronckhorst hoopt de Schotse supporters na jaren weer een Europese prijs te bezorgen, maar is beducht voor de Duitse tegenstand. "Het is een goed georganiseerd team met snelle en gevaarlijke spelers. Frankfurt speelde geweldig tegen FC Barcelona en West Ham United. Ze verdienen het om in de finale te staan."

Champions League

Woensdag staat er niet alleen een Europese titel op het spel, maar ook Champions League-voetbal: de winnaar plaatst zich automatisch voor de groepsfase. "Ik ben dan ook erg trots dat ik de manager van deze groep mag zijn en dit is een enorme kans voor ons."

Reuters
Giovanni van Bronckhorst doet mee op de afsluitende training voor de finale

De laatste en enige Europese prijs die de Schotten pakten, was in 1972, de Europa Cup II. Tijd voor een nieuwe, als je het de Schotten vraagt, die geruststellende woorden te horen kregen van Van Bronckhorst: "De sfeer in de groep is goed. We kijken allemaal erg uit naar deze wedstrijd. Deze trofee willen we winnen."

Ook kan coach Van Bronckhorst beschikken over de weer fit verklaarde aanvaller Kemar Roofe, goed voor tien doelpunten in twintig wedstrijden dit seizoen. De Jamaicaan miste de halve finale tegen RB Leipzig. "Maandag heeft hij alweer meegetraind en dinsdag doet hij dat ook. Woensdag zit hij bij de selectie. Als ik hem nodig heb, staat hij klaar."

Ervaren jongens

De 31-jarige Aaron Ramsey zit ook weer bij de selectie. "De laatste tijd heeft hij weinig gespeeld. Hij is een belangrijke speler voor ons. Zeker in dit soort wedstrijden heb je ervaren jongens nodig", zei Van Bronckhorst. Veelbelovende tekenen voor Rangers FC.

Sevilla vol Schotse voetbalfans maakt Spaanse politie nerveus: 'Kunnen echt problemen krijgen'

Een Schots voetbalfeest hangt in de lucht. De Spaanse politie krijgt al de zenuwen. "Het wordt ingewikkeld omdat er in totaal 20.000 kaartjes zijn en 150.000 supporters."

De autoriteiten gaan uit van onheilspellende scenario's. "We kunnen echt problemen krijgen. Veel mensen met veel alcohol en bijna allemaal zonder kaartje. Die gaan proberen het stadion in te komen door over de hekjes te springen en zo het veld op te komen. En in de stad zijn we er ook druk mee."

De Schotten zullen goed moeten blijven drinken in het zuiden van Spanje. De temperatuur loopt woensdag naar verwachting op tot 37 graden. Van Bronckhorst zag er de lol wel van in: "Dat is wel wat anders dan in Glasgow..."

Toch had de Nederlandse succescoach ook een serieuze boodschap voor de supporters die meereizen naar Spanje. "Het komt niet vaak voor dat we een Europese finale halen, dus we moeten genieten van dit moment en zorgen dat we geen problemen maken."

Dat er zó veel supporters worden verwacht, maakt volgens de coach niet veel uit, "Ik denk niet dat het aan de aantallen ligt", wijst Van Bronckhorst. "Kom je met vijftig mensen, dan kan er ook chaos ontstaan."

"De helft van de fans gaat blij naar huis, de andere helft boos. Maar we moeten de gastheer, de speelstad, respecteren", sprak 'Gio'. "Er zijn veel mensen die hard werken om ons hier onder te brengen. Geniet en laat geen slechte herinneringen achter."

Oliver Glasner, de trainer van Eintracht Frankfurt, blikt vooruit op de Europa League-finale tegen Rangers FC en is onder de indruk:

Eintracht-trainer Glasner onder indruk van Rangers: 'Dortmund en Leipzig uitgeschakeld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl