1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Wetsvoorstel hersteloperatie toeslagenaffaire te ingewikkeld voor gedupeerden'

Het wetsvoorstel voor de afhandeling van de toeslagenaffaire moet eenvoudiger. Dat heeft de Raad voor de rechtspraak geadviseerd aan staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane). In het wetsvoorstel worden verschillende schadeloosstellingen voorgesteld, maar die vormen maken het te ingewikkeld voor gedupeerden.

In het voorstel staan verschillende vormen van schadeloosstellingen: een compensatie, een tegemoetkoming, een vast eenmalig bedrag en kwijtschelding van schulden. Gedupeerden krijgen die schadeloosstelling in het ene geval automatisch, maar in het andere geval moeten ze er zelf een aanvraag voor indienen. "Hierdoor is het voor gedupeerden moeilijk te begrijpen óf ze iets moeten doen en wát ze moeten doen om schadeloosstelling te ontvangen", concludeert de raad in het advies.

De verschillende methodes leggen daarnaast "een enorme druk" op de instanties die de regelingen moeten uitvoeren. De kans bestaat dan ook dat de instanties fouten gaan maken, met als gevolg dat sommige gedupeerden wellicht weer geld moeten terugbetalen, aldus de raad.

Ook concludeert het orgaan dat het nu onduidelijk is naar welke rechter gedupeerden moeten stappen als zij het oneens zijn met de beslissing over de schadeloosstelling.

Voor het zomerreces behandelen in Kamer

Staatssecretaris De Vries had de Raad voor de rechtspraak in maart gevraagd om naar het wetsvoorstel te kijken. Doel is om het nog voor het zomerreces in de Tweede Kamer te behandelen. Het kabinet hoopt dan begin volgend jaar de eerste herstelbetalingen te kunnen uitvoeren.

De compensatie aan gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag loopt overigens deels al. Doel was aanvankelijk om een simpel financieel herstelproces op te tuigen, waarmee een groep ouders snel gecompenseerd kon worden. Maar ook dit verliep moeizaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl