Coach van Oranje-17 Mischa Visser
NOS Voetbal

Derde EK-winst op rij voor Oranje onder 17? Coach Mischa Visser is ambitieus

Brian Brobbey, Kenneth Taylor en Devyne Rensch. Het zijn inmiddels bekende namen in de selectie van Ajax. In 2019 veroverden ze als jonge, nog relatief onbekende talenten, de Europese titel met Oranje onder 17. In Israël begint vandaag een nieuwe lichting Oranje-spelers aan het EK-17.

Bondscoach Mischa Visser kijkt reikhalzend uit naar dat toernooi. "Door de coronapandemie is er in 2020 en 2021 geen EK geweest. En ook de competities lagen veelal stil. We hebben in 2020 en 2021 wel kwalificatiewedstrijden gespeeld, maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon op een toernooi laten zien wat je kunt."

Voor de 35-jarige Visser, die zelf ook voor het eerst een eindronde als bondscoach gaat meemaken, zijn er grote schoenen om te vullen. Zowel in 2018 (met jongens als Ryan Gravenberch, de broers Jurriën en Quinten Timber en Mo Ihattaren) als in 2019 won Oranje het EK-17. Dat betekent echter niet dat Nederland de 'hattrick' dit jaar zomaar even voltooit.

"Het is niet eerlijk om lichtingen met elkaar te vergelijken. Voor deze jongens wordt het hun eerste eindronde en je hebt echt een glazen bol nodig om te weten waar je staat tussen de concurrentie. Maar we zijn ambitieus en gaan voor het hoogste. Of dat realistisch is, zal moeten blijken", zegt Visser.

De resultaten van Oranje-17 in de aanloop naar het toernooi waren volgens Visser wisselvallig. Coronaperikelen en blessures zorgden ervoor dat de selectie niet altijd compleet was. Visser: "We hebben heel goede wedstrijden gespeeld en wonnen bijvoorbeeld van een topland als Mexico. Maar van Spanje hebben we twee keer terecht verloren."

De coach ziet in dat land dan ook de topfavoriet van het toernooi. "Samen met Duitsland. Die hebben allebei heel stabiele en ook overtuigende uitslagen neergezet. In de selectie van Duitsland zitten ook een paar jongens die al meegedaan hebben bij de hoofdmacht van Bayern München. Dat zegt genoeg."

De spelers en staf van Oranje-17

Bij zijn eigen ploeg hoopt Visser tijdens het EK een aantal spelprincipes terug te zien. "Wij willen altijd bepalen wat er gebeurt op het veld en houden er niet van om te reageren. We willen de tegenstander tot keuzes dwingen en welke keuze ze ook maken, daar moeten we een antwoord op hebben. Dat begint met het creëren van overtal-situaties op het veld."

Visser verwacht op voorhand in de groep de meeste tegenstand van Frankijk. Tegen de Bulgaren en de Polen is Oranje normaal gesproken favoriet. "We verwachten dat zij zich verdedigend gaan instellen tegen ons. Zij moeten het hebben van het teamwork, het klein houden van het veld en willen ons in de omschakeling pijn doen", denkt Visser.

Dean Huijsen en Rainey Breinburg juichen

Net als in de voorbereiding en de kwalificatie mist de bondscoach ook op het EK een aantal beoogde basisspelers. Zo moet eerste doelman Roy Steur, die keept in de jeugd van Leverkusen, het toernooi missen door een blessure. En spits Julian Rijkhoff, die anderhalf jaar geleden overstapte van Ajax naar Borussia Dortmund, is door zijn club niet vrijgegeven.

"Dortmund speelt nog de halve finale en mogelijk de finale van de beker en zit in de beslissende fase van het kampioenschap. Een buitenlandse club mag weigeren om een speler af te staan, dus dat is erg jammer voor ons. Hij speelt bij Dortmund al in de onder 19 en was bij ons een vaste waarde."

Het is dus aan andere spelers om in de voetsporen van Brobbey, Taylor en Rensch te treden. Nieuwe namen als Gabriel Misehouy (Ajax), Mike Kleijn (Feyenoord) en Dean Huijsen (Juventus) passeren de komende week de revue tijdens het EK -17. Wie weet zien we ook hen over een jaar of drie terug in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl