NOS Nieuws

Begin van totale maansverduistering: zo zag dat eruit

Wie vanochtend vroeg opstond, naar buiten keek en geen last had van bewolking, kon het begin van een totale maansverduistering zien.

Het verduisteren van de maan begon rond 04.30 uur en een uur later begon de totale eclips. Maar doordat een kwartiertje later de zon alweer opkwam in Nederland, kon alleen de start worden waargenomen.

Op Terschelling (en buiten Nederland) kon je de maansverduistering goed zien:

Maansverduistering ook in Nederland (deels) te zien

Bij een totale verduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. Daardoor blokkeert de aarde het zonlicht dat op de maan schijnt, waardoor die in de schaduw terechtkomt.

Onder meer op Terschelling was het natuurfenomeen te zien. En veel zuidelijker, op het Spaanse eiland Gran Canaria, was de bloedmaan, zoals een totale maansverduistering vanwege zijn rode gloed ook wel heet, goed waar te nemen.

Swipe om meer beelden uit binnen- en buitenland te zien:

 • Bart Lemcke | NOS Ooggetuige
  Zo zag het er vanochtend vroeg uit op de Lekdijk bij Everdingen
 • AP
  De maansverduistering bij de Frauenkirche in Dresden, Duitsland
 • EPA
  De maan boven Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië
 • Pascal van Timmeren | NOS Ooggetuige
  Dit was vanochtend om 05.00 uur in Luddeweer (Groningen)
 • AFP
  Totale verduistering vanuit Chili gezien

Ook aan de andere kant van de wereld was een totale verduistering te zien. In Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika was de totale verduistering het beste te zien. Wie bijvoorbeeld vanuit Santiago in Chili naar de hemel keek, zag de maan helemaal verdwijnen.

De eerstvolgende keer dat we in Nederland een totale maansverduistering van het begin tot het eind zien, is op 20 december 2029. De laatste keer was in september 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl