NOS Wielrennen

Hindley sterkste op machtige Blockhaus, volop spanning in Giro na zware bergrit

Hindley sterkste op machtige Blockhaus, volop spanning in Giro na zware bergrit

Jai Hindley hield op de gevreesde Blockhaus de grootste namen uit het peloton achter zich en heeft de eerste monsteretappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Bora Hansgrohe-renner was in een sprintje onder meer te rap voor Romain Bardet (Team DSM) en Richard Carapaz (Ineos).

Juan Pedro López hield ternauwernood de roze leiderstrui om zijn schouders. Eerder was Diego Rosa (EOLA) als eerste over de een-na-laatste klim van de dag gegaan en trok daarmee de blauwe trui (voor het bergklassement) van de schouders van Koen Bouwman (Jumbo-Visma).

Spanning

Na de eerste zware bergrit is er volop spanning in de Giro. De topzeven van het algemeen klassement staat op minder dan 30 seconden van elkaar. De beste Nederlander is Thymen Arensman, op plek twaalf.

López moet de grote namen laten gaan, maar houdt alsnog het roze

Al vroeg in de 191 kilometer lange bergetappe gingen er ambitieuze renners vandoor. Ook Bouwman, in zijn blauwe trui, liet zich attent zien voorin. Maar op zo'n 160 kilometer van de finish werd een kopgroep gevormd zonder echt grote namen.

De kopgroep - met onder meer Diego Rosa (EOLA), Joe Dombrowski (Astana) en Natnael Tesfatsion (Drone Hopper) - kreeg dan ook alle ruimte van het peloton met de klassementsmannen. De voorsprong was op het hoogtepunt 5,5 minuut. En toen begonnen de mannen van Ineos het tempo op te voeren.

Op 15 kilometer van de streep, onderaan de machtige laatste klim, werden de laatste vluchters pas bijgehaald en kon het echte geweld beginnen. Ineos, de ploeg van Carapaz, nam het initiatief en Richie Porte nam als knecht de taak op zich om in een moordend tempo omhoog te rijden. En dan kijken wie er kon volgen.

Al snel bleek het tempo voor Simon Yates (BikeExchange), de winnaar van de eerste tijdrit en tot vandaag vijfde in het klassement, te hoog. Ook Wilco Kelderman - die vlak voor de laatste klim een lekke band kreeg - kon niet meer volgen. Naarmate de streep dichterbij kwam, dunde de kopgroep langzaam uit.

Arensman blijft knap bij

Op vijf kilometer van de finish reden nog elf man in de kopgroep met grote namen, zoals Carapaz, Bardet, Mikel Landa, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde. Maar ook Bardets 22-jarige ploegmaat Arensman hield de grote mannen knap bij.

Kort daarna vond Carapaz het allemaal niet hard genoeg gaan en demarreerde hij. Alleen Landa en Bardet konden volgen, de rest van de kopgroep haakte af of hing met hangen en wurgen aan het elastiek.

Maar door pokerspel van de drie ontsnapten wisten João Almeida (UAE), Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty) en Hindley (Bora) terug te keren vooraan. Met z'n zessen gingen ze op de finish af, waarin Hindley het sterkste bleek te zijn in de sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl