NOS Wielrennen

De Gendt houdt Van der Poel van zich af en wint in Napels achtste Giro-etappe

De Gendt houdt Van der Poel van zich af en wint in Napels achtste Giro-etappe

Tien jaar na zijn vorige overwinning heeft Thomas De Gendt opnieuw de dagzege behaald in de Giro d'Italia. De Belg was in de achtste etappe de snelste na een sprint vanuit een kopgroep.

Na de loodzware etappe van vrijdag wachtte de renners zaterdag een etappe in en rond de stad Napels van 153 kilometer. In de zonovergoten havenstad moesten enkele pittige heuvels beklommen worden.

Op het programma stond onder andere een criterium van vier rondes van 19 kilometer, waar de meeste heuvels liggen, met daarbij de Monte di Procida (2,1 kilometer à 6 procent).

Omdat de etappe nogal wat weg heeft van een klassieker liet Mathieu van der Poel vooraf al weten kansen te zien. Vroeg na de start zat Van der Poel dan ook direct mee met de eerste vluchters van de dag.

Mathieu van der Poel

Nadat de eerste kopgroep werd teruggepakt door het peloton, probeerde Van der Poel het even alleen om zich vervolgens te voegen bij een nieuwe kopgroep, die wel weg wist te blijven. Bij de groep van een man of twintig zaten ook Wout Poels, De Gendt en Lilian Calmejane.

Het peloton gaf de kopgroep niet meer dan drie minuten voorsprong. Op 46 kilometer van de streep besloot Van der Poel een aanval in te zetten. Even leek hij weg te komen, maar al snel wist een groot deel van de oorspronkelijke kopgroep weer aan te sluiten.

Direct na de aansluiting probeerden opnieuw renners weg te rijden. Van der Poel en Poels besloten niet mee te rijden en zagen vijf renners zo'n twintig seconden pakken.

Zoeken naar aansluiting

Nadat de voorsprong van de kopgroep wat opliep, besloten Van der Poel en Poels het tempo op de achtervolgende groep wat op te voeren. Even leek het gat kleiner te worden, maar uiteindelijk liepen de secondes toch op.

In de laatste afdalende kilometers richting Napels kwamen Van der Poel en Biniam Girmay nog akelig dichtbij. Aansluiten konden ze echter net niet, waarna De Gendt glansrijk de sprint van de koplopers won. Van der Poel werd uiteindelijk zevende.

De roze leiderstrui blijft om de schouders van de Spanjaard Juan Pedro López.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl