ANP

In een 'geheime' sporthal in een Nederlandse provinciestad wordt vanmiddag om 15.00 uur het eerste Glory-evenement gehouden sinds de rellen in Hasselt. De exacte locatie wordt niet publiekelijk bekendgemaakt en de gevechten zijn alleen te zien voor de mensen die een kaartje of een pay-per-view hadden gekocht voor het gestaakte vechtsportgala van maart. Een goedmakertje van Glory.

De zaal zal leeg blijven. Alleen wat productiemedewerkers van Glory en familieleden van de vechters zullen aanwezig zijn. In deze treurige ambiance hoopt Glory het geschonden blazoen weer wat op te poetsen.

Zie in onderstaande reportage hoe Glory probeert op te krabbelen na de rellen in Hasselt.

Glory krabbelt met gratis event weer op na rellen in Hasselt

Want de toekomst van de kickboksbond is momenteel ongewis. Een evenement dat in samenwerking met de bond Enfusion volgend weekend in Antwerpen zou plaatsvinden, kreeg geen vergunning van de lokale autoriteiten. Er staan voor de rest van het jaar nog geen evenementen gepland. Wanneer zien we Rico Verhoeven en Badr Hari weer in actie?

Idioten zonder hersens

Kickbokser Tarik Khbabez is een van de vechters die vanmiddag in actie komt op het goedmaak-evenement. De 30-jarige Hagenaar, die onder Marokkaanse vlag vecht, volgde de gebeurtenissen in Hasselt twee maanden geleden vol afgrijzen voor de televisie.

"Ik werd er emotioneel en agressief van", vertelt Khbabez. "Ik zag mijn hele toekomst vervliegen door een stelletje hooligans. Het zijn gewoon idioten zonder hersens die onze sport kapotmaken."

Khbabez zag al voor zich hoe de sport zou terugvallen naar de situatie in de beginjaren van zijn carrière. "Toen had kickboksen een crimineel imago en was het in veel gemeentes niet toegestaan om gala's te organiseren. Ik was bang dat we zouden terugkeren naar die tijd."

Bekijk de ongeregeldheden in Hasselt in onderstaande tweet.

"En dat terwijl kickboksen juist een hele schone sport is, waar je veel discipline voor nodig hebt", zegt Khbabez. "Ik ben opgegroeid in de Schilderswijk, een achterstandsbuurt. Ik was een klein boefje, tot ik ben gaan kickboksen. Dat heeft me discipline bijgebracht. Ik had het niet meer nodig om op straat te gaan vechten."

Glory laat rellen onderzoeken

Na de rellen in Hasselt verbrak Glory de banden met de Poolse kickbokser Arek Wrzosek. Zijn achterban wordt gezien als veroorzaker van de ongeregeldheden tijdens de partij met Badr Hari. De kickboksbond heeft een extern bureau opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de rellen. De uitkomsten daarvan worden op korte termijn verwacht.

"Het is een hele vervelende ervaring geweest, vooral voor alle goedwillende toeschouwers die aanwezig waren of een pay-per-view hadden gekocht", vertelt Glory-topman Robbie Timmers. "Exclusief voor hen organiseren we het evenement van zaterdag, als een goedmakertje."

Pro Shots

Naast het externe onderzoek is Glory ook bij zichzelf te rade gegaan hoe ongeregeldheden in de toekomst voorkomen kunnen worden. "We hebben sinds 2012 80 evenementen georganiseerd en 79 keer is dat heel goed verlopen", benadrukt Timmers. "Maar we zijn doodziek geweest van wat er in Hasselt gebeurd is. Veiligheid voor alle aanwezigen is voor ons topprioriteit."

Geen Verhoeven, maar de fans gaan 'heel blij worden'

Toch resteert de vraag: hoe nu verder met Glory? Wereldkampioen zwaargewicht Rico Verhoeven meldde eerder al dat hij in 2022 niet meer in actie zal komen voor de bond. En wegens onenigheid met de Vechtsportautoriteit over dopingregels kan Glory geen gala's in Nederland organiseren. De kalender van de bond is na het goedmaakevenement van zaterdag akelig leeg.

De toekomst ziet er goed uit, bezweert Timmers. "Op korte termijn zullen we enkele nieuwe evenementen aankondigen. En ik weet zeker dat de fans daar heel blij van worden. 2022 wordt nog een mooi jaar."

Of Hari (die eerder dit jaar een nieuw contract voor meerdere jaren bij Glory tekende) binnenkort weer in de ring verschijnt, kan Timmers nu nog niet zeggen.

Glory-topman Robbie Timmers, te midden van kickboksers Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven. APN

Wel kondigt hij aan dat er waarschijnlijk wel weer in Nederland gevochten worden. "We zijn met de Vechtsportautoriteit in gesprek en zijn bijna akkoord. We moeten alleen nog de puntjes op de i zetten."

'Glory is steeds de pineut'

Khbabez zou aanvankelijk ook in Hasselt vechten, maar zijn partij werd op het laatste moment geschrapt. "Ik ben een tijdje heel boos op Glory geweest, maar later besefte ik dat zij het ook heel moeilijk hebben gehad eerst met corona en nu door een stelletje hooligans. Ze zijn steeds de pineut en krijgen klap op klap."

Volgens de Hagenaar staat de bond voor een cruciaal moment. "Dit is het moment waarop veel mensen zouden opgeven. Maar juist nu moet je doorgaan. Dat heb ik als topsporter geleerd en dat geldt nu ook voor Glory."

STER reclame