NOS
NOS Sport

Van den Hurk technisch directeur honkbalbond: 'Tijd om iets terug te doen'

"Ik wil graag iets teruggeven aan het land waar ik als honkballer ben opgegroeid." Met die woorden maakte Rick van den Hurk wereldkundig dat hij aan de slag gaat als technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond KNBSB.

De 36-jarige Van den Hurk keert voor het eerst in twintig jaar terug in eigen land, na een spelersloopbaan die hem in topcompetities in de Verenigde Staten en Azië bracht. "Die ervaring en mijn netwerk neem ik nu mee naar Nederland."

Aan ambities geen gebrek bij de nieuwe technisch directeur. Hij wil het Koninkrijksteam, dat vorig jaar nog plaatsing voor de Olympische Spelen misliep, terugbrengen naar de mondiale top. "Het doel is om aansluiting te vinden met de topvijf van de wereld."

'Meer topwedstrijden spelen'

"Dat wil ik bereiken door onze spelers meer wedstrijden op hoog niveau te laten spelen", vervolgt Van den Hurk. "Als je kijkt naar de toplanden in Azië en Amerika, dan zie je dat we achterlopen op het gebied van ervaring."

"Onze opleiding is goed, dat wordt ook wereldwijd erkend, maar in die andere landen spelen ze het hele jaar door op hoog niveau. Dat missen wij nog."

Van den Hurk wil Nederland terugbrengen naar de top

Als speler kende Van den Hurk een indrukwekkende carrière. 'The Holland Hammer' speelde vijftig wedstrijden in de MLB, de toonaangevende Amerikaanse competitie. Daarna maakte de werper furore in Zuid-Korea en Japan, waar hij de de kampioenschappen aaneenreeg.

Mark Herbold, de voorzitter van de KNBSB, is dan ook verguld met het binnenhalen van zo'n grote naam. "Ja, ik ben heel blij met deze bijzondere man. Na Robert Eenhoorn in het verleden, hebben we nu weer een topper in huis die leidend gaat zijn over het honkbal in het Koninkrijk."

"Rick neemt, naast zijn netwerk, vooral een topsportmentaliteit mee. Hij ziet dat er bij ons nog een versnelling kan plaatsvinden op dat gebied."

EPA
Rick van den Hurk in 2017 in actie voor het Koninkrijksteam

Maar Van den Hurk komt nog maar net van het veld. Bestuurlijke ervaring heeft hij nog niet. Met deze aanstelling neemt Herbold in zekere zin dus een risico. "Klopt, maar dat risico is er altijd."

"Hij komt zo van het veld meteen op kantoor terecht. Daarom hebben we een team aangesteld om hem te ondersteunen. Daarmee gaat dit een succes worden."

En waaraan is dat succes op termijn af te meten? Van den Hurk: "De missie is geslaagd als we steeds dichter bij de wereldtop komen. Het liefst zo snel mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl