Bij het gerechtshof in Antwerpen werd gedemonstreerd
NOS NieuwsAangepast

Iraniërs die bomaanslag wilden plegen in Parijs in beroep veroordeeld

In Antwerpen zijn drie Iraanse Belgen in hoger beroep veroordeeld voor een poging tot een terroristische moord en deelname aan terroristische activiteiten. Ze stonden terecht omdat ze een bomaanslag wilden plegen op een congres van de Iraanse oppositie in Parijs, in 2018.

Het gaat om een stel uit het Belgische Wilrijk bij Antwerpen, Amir S. en Nasimeh N. Ze werden onderweg naar Parijs gearresteerd door de Belgische politie. De derde veroordeelde is Mehrad A., die nauw samenwerkte met het brein achter de geplande aanslag. De Iraniërs werden al langer in de gaten gehouden en de politie kon de explosieven die ze wilden gebruiken, onderscheppen.

Het hoofddoel van de aanslag was Maryam Rajavi. Zij is de leider van de Nationale Raad van Verzet van Iran, een oppositieorganisatie die buiten Iran actief is.

Bij het congres waren verder ruim 30.000 aanwezigen, onder wie de voormalige advocaat van Donald Trump, Rudy Giuliani, en de Frans-Colombiaanse politica Íngrid Betancourt.

Veroordeelde diplomaat

De veroordeelden werkten in opdracht van Assadollah A., een Iraanse diplomaat die in Wenen gevestigd was. Hij werd begin februari al veroordeeld tot 20 jaar cel door de Antwerpse rechtbank.

De diplomaat had de bom meegenomen in zijn diplomatieke koffer op een lijnvlucht uit Iran en overhandigd aan het stel. Veiligheidsdiensten volgden het echtpaar al en kwamen zo voor het eerst Assadollah op het spoor. Naast de bom gaf hij hun 22.000 euro en een telefoon.

De dagen erna hielden het stel en de diplomaat contact via sms. Ze spraken in codetaal over hoe de bom werkte. "We hebben gespeeld. Snappen het. Als je ons toelaat, vertrekken we", schreven ze hem. Dit zou hebben betekend dat het koppel begreep hoe de bom werkte.

Een dag na de arrestatie van S. en N. werd de diplomaat opgepakt bij een tankstation in Frankfurt.

Demonstranten

Amir S. en Nasimeh N. waren in eerste instantie tot respectievelijk vijftien en achttien jaar cel veroordeeld. Die vijftien jaar cel voor S. wordt nu in hoger beroep achttien jaar. De straf van N. blijft gelijk. Bij het gerechtshof in Antwerpen waren Iraanse demonstranten die hun steun betuigden aan de oppositie.

Ook Mehrad A., de ogen en oren van de diplomaat, wordt tot zeventien jaar cel veroordeeld. Daarnaast verliezen ze allemaal hun Belgische nationaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl