Shot Sage Blue Marilyn van Andy Warhol
NOS NieuwsAangepast

Marilyn Monroe-portret van Warhol voor 184 miljoen euro geveild

Een portret van de Amerikaanse actrice Marilyn Monroe dat door popartkunstenaar Andy Warhol is gemaakt, is op een veiling in New York afgehamerd op 170 miljoen dollar, omgerekend 161 miljoen euro. Inclusief veilingkosten was de opbrengst 184 miljoen euro en dat is het hoogste bedrag dat ooit op een veiling is betaald voor een kunstwerk uit de vorige eeuw. Ook is Monroe's portret het duurste Amerikaanse werk dat ooit onder de hamer kwam.

De zeefdruk Shot Sage Blue Marilyn is er een in een serie van vijf identieke portretten in verschillende kleuren die Warhol van Monroe maakte. Hij maakte de portretten in 1964, twee jaar na de dood van de actrice. Het is een van de bekendste werken van Warhol.

Het portret is gebaseerd op een foto die van Monroe werd gemaakt om de film Niagara uit 1953 te promoten. De titel verwijst naar een incident waarbij een vrouw met een pistool op een stapel van vier Marilyn-portretten in Warhols studio schoot. Shot Sage Blue Marilyn werd niet door een kogel geraakt.

Volgens Christie's is het een van de belangrijkste kunstwerken ooit gemaakt. Voorafgaand aan de veiling werd de waarde op bijna 190 miljoen euro geschat. Het stuk was in het bezit van Zwitserse kunsthandelaren. De opbrengst gaat volgens het veilinghuis naar een Zwitserse stichting die onderwijs- en gezondheidszorgprojecten voor kinderen wereldwijd opzet. Wie het gekocht heeft, is niet bekend.

Zie hier hoe de veiling van het schilderij van Marilyn Monroe eraan toeging:

Marilyn Monroe-portret van Warhol geveild voor recordbedrag

Het vorige recordbedrag dat op een veiling voor een Amerikaans kunstwerk werd betaald, was ruim 100 miljoen euro. In 2017 werd dat neergelegd voor een schilderij van Jean-Michel Basquiat uit 1982. Het portret van Monroe is nu het op een na duurste werk ooit, na Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. Dat bracht omgerekend meer dan 425 miljoen euro op.

Marilyn Monroe was halverwege de vorige eeuw een van de bekendste Hollywood-actrices en verwierf ook wereldfaam als stijlicoon en sekssymbool. Monroe kwam in 1962 in haar woning in Los Angeles om het leven na een overdosis drugs. Andy Warhol (1928-1987) was naast kunstenaar ook filmregisseur en auteur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl