NOS Voetbal

PEC valt hartstochtelijk aan, maar degradatie dreigt na 1-1 tegen Utrecht

Bekijk hier de samenvatting van PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle heeft twee speelronden voor het eind een wonder nodig om degradatie uit de eredivisie te ontlopen. Thuis werd gelijkgespeeld tegen FC Utrecht, dat op zijn beurt nu zeker is van de Europese play-offs (1-1).

Desespereert nimmer, is al sinds jaar en dag het credo bij de Zwollenaren. En hoewel het optreden tegen Utrecht voor PEC alle aanleiding gaf om er moedeloos van te worden, bleef het strijden tot de laatste snik. Na een late gelijkmaker van Daishawn Redan kon het duel in een enerverende slotfase nog alle kanten op.

De stand in de eredivisie per 7 mei

Zwolle presteert onder trainer Dick Schreuder als een middenmoter, in deze gekke competitie misschien wel als een ploeg die stiekem meedoet om de achtste plek. Maar de zwakke eerste seizoenshelft lijkt de club op te breken. Ondanks 27 punten, bijna ongekend veel voor een hekkensluiter, komt PEC maar niet weg uit die gevarenzone.

Zwaar programma Zwolle

Van de ploegen onderin had Zwolle op papier het zwaarste programma, maar het hoopte dan dat een subtopper als Utrecht met zijn hoofd al bij de Europese play-offs zat. Dat scenario leek zich ook te ontvouwen, met in de openingsfase de ene na de andere aanval voor de thuisclub.

Tegen de verhouding in lag de bal er ineens aan de andere kant in. Bij een ingestudeerde corner vond Adam Maher het hoofd van Hidde ter Avest.

Maar Zwolle gaf niet op, zelfs niet toen er nog meer tegenslagen volgden voor het elftal van Schreuder. Want een duwtje naar Pelle Clement was volgens scheidsrechter Pol van Boekel geen penalty waard. En nadat de gelijkmaker van Gervane Kastaneer al was gevierd, bleek het toch buitenspel.

Bekijk hier de reacties van Dick Schreuder en Pelle Clement:

Schreuder geeft niet op met PEC Zwolle: 'Ik geloof nog steeds'

Op slag van rust was er ook een flinke tegenslag voor FC Utrecht, toen Fabian de Keijzer zich blesseerde. De keeper moest door twee man van het veld worden gedragen, wat de schijn wekt dat het seizoen er voor hem weleens op kan zitten.

Trainer Rick Kruys heeft echter nog wat troeven achter de hand voor de ontknoping, bleek toen reservedoelman Eric Oelschlägel zich na rust met een paar knappe reddingen onderscheidde. En ook Henk Veerman verscheen weer binnen de lijnen, terug na een zware enkelblessure.

Nadat het Zwolle eindelijk was gelukt een van zijn vele kansen te benutten, hield Kostas Lamprou de doorgebroken Anastasios Douvikas van de 1-2.

Dat had er nog wel bij gekund. Want uit andere stadions kwamen intussen berichten door dat de concurrenten Fortuna Sittard en Willem II al hadden gewonnen. De onderste twee ploegen degraderen, nacompetitie lijkt voor PEC inmiddels nog het maximaal haalbare.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl