Een wagen van de Baskische politie
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van moorden op homoseksuele mannen meldt zich bij Spaanse politie

Een man die mogelijk betrokken is bij de moord op vier homoseksuele mannen in de Baskische stad Bilbao heeft zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 25-jarige Colombiaan.

Hij werd al een tijd gezocht door de Spaanse autoriteiten. Woensdag verspreidde de politie een foto van de man, waarna hij besloot zichzelf aan te geven. De man ontkent alle betrokkenheid.

De verdachte zou zijn slachtoffers hebben uitgezocht op datingapp Grindr, die populair is onder homoseksuele mannen. De slachtoffers werden tijdens afspraakjes bij hen thuis gedrogeerd en daarna vermoord. Vervolgens plunderde hij hun rekening, zo luidt de verdenking.

Natuurlijke dood

De eerste moord gebeurde in september 2021, meldt de Baskische krant El Diario Vasco. Het slachtoffer was een 43-jarige man die met de dader afsprak. Toen het slachtoffer werd gevonden werd er aanvankelijk van uitgegaan dat hij een natuurlijke dood was gestorven. Zijn lichaam vertoonde geen sporen van geweld.

Niet veel later meldde een broer van het slachtoffer zich bij de politie omdat de rekening van zijn overleden broer geplunderd werd. Daarna is een uitbereider onderzoek gestart, waaruit bleek dat er vloeibare xtc in het bloed van de man zat. Iets wat bij de andere drie slachtoffers ook is gevonden.

Rugtas

In december vorig jaar liep de vermoedelijke dader tegen de lamp. Hij sprak af met een vermogende jonge man. Die weigerde drugs te nemen, waarop de dader hem probeerde te wurgen. Toen dat mislukte, probeerde hij het slachtoffer te slaan met een houten voorwerp dat in het huis lag.

De man begon om hulp te roepen waarna de dader de benen nam. Hij vergat daarbij zijn rugzak, waarin vloeibare xtc en papieren zaten. Uit die documenten bleek wie hij was.

Het slachtoffer deed aangifte, waarna de politie maanden heeft geprobeerd om de verdachte te vinden, die geen vaste woon- of verblijfplaats had. De vrees bestond dat hij gevlucht was en daarom werd eergisteren zijn foto verspreid. Ook werden andere details over de verdachte gedeeld, zoals tattoos die hij heeft.

Alle slachtoffers zijn in de periode van september tot en met oktober vorig jaar om het leven gebracht. Er wordt nog onderzocht of de verdachte ook gelinkt kan worden aan de dood van vier mannen in andere delen van Spanje.

De opgepakte man kwam drie jaar geleden aan in Spanje. Niet veel later kwam hij in aanraking met de politie vanwege oplichting met een creditcard. Daarna werd hij opgepakt vanwege gesjoemel met een Visakaart. En vorig jaar, net voordat de moorden begonnen, werd hij aangehouden voor openbare dronkenschap.

De verdachte vroeg bij aankomst asiel aan in Spanje, maar dat werd geweigerd. In zijn rugzak zijn uitwijzingspapieren gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl