NOS NieuwsAangepast

Potloodincident kost D66 een zetel

Vandaag was wel een heel belangrijke dag voor alle Statenleden: zij mochten bepalen wie er in de Senaat zou komen. Een cruciale dag waarop dus niets mag misgaan.

Voor D66 ging er iets ogenschijnlijk kleins fout, maar het kostte wel een zetel in de Senaat. D66'er Wim Cool van Noord-Holland kon in het stemhokje het rode potlood niet vinden, dat later achter een richeltje bleek te liggen. Hij pakte daarom maar zijn eigen blauwe pen en gaf daarmee zijn keuze aan.

Lippenstift

Maar rood is rood, zei de woordvoerder van de Kiesraad. Het maakt niet uit waar je mee stemt, als het maar rood is. "Al was het een lippenstift". De consequentie is dat de stem ongeldig is verklaard en dat een van hun zetels naar de SP gaat; D66 heeft er nu vijf in plaats van zes. Bovendien is er een Statenlid in Zuid-Holland dat op een andere partij dan D66 heeft gestemd.

"Een stomme menselijke fout", zei partijleider Alexander Pechtold, die op Twitter een prijsvraag heeft uitgeschreven voor de beste grap over deze blunder. De winnaar ontvangt een fles rode wijn. Statenlid Cool is kapot van zijn fout en heeft z'n excuses aangeboden.

Meer blunders

In Utrecht heeft een Statenlid van de VVD per ongeluk op het CDA gestemd. Dom, vindt de fractievoorzitter van de VVD. Het CDA in Utrecht kreeg zeven stemmen, ondanks dat er maar zes CDA'ers in Provinciale Staten zitten, en de VVD kreeg er tien, terwijl er elf afgevaardigden voor de VVD zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl