ANP
NOS SportAangepast

Aanklager ISR in beroep tegen vrijspraak Wevers, turnbond van plan te volgen

Vincent Wevers is nog niet van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en de turnbond (KNGU) af. De aanklager van het ISR heeft besloten in beroep te gaan tegen de vrijspraak van de turntrainer. De KNGU liet woensdag weten het voornemen te hebben eveneens hoger beroep aan te tekenen.

De tuchtcommissie van het ISR sprak Wevers maandag vrij van grensoverschrijdend gedrag en maakte in het vonnis duidelijk dat het onderzoek naar de klachten over de vader van de turnsters Sanne (olympisch kampioene balk in 2016) en Lieke aan alle kanten rammelde en onder de maat was.

De aanklager in de zaak-Wevers, die eerder 28 maanden schorsing waarvan 24 voorwaardelijk had geëist, vindt dat er voldoende gronden zijn in hoger beroep te gaan. De KNGU heeft, na bestudering van de uitspraak, de voorbereiding op een beroepszaak in gang gezet. De bond heeft nog iets minder dan vier weken de tijd om officieel beroep aan te tekenen.

"Wij zijn inmiddels van mening dat een belangrijk deel van de gronden waarop de uitspraak tot stand is gekomen, niet anders dan als een schoffering kan voelen voor de melders", stelt de KNGU in een persbericht.

"Uit onderzoek blijkt hoe moeilijk het is voor deze groep om daadwerkelijk melding te maken van hetgeen hen overkomen is. Een vrijspraak die met name op formele gronden is gestoeld, zal als een bom zijn ingeslagen bij betrokkenen en zal op geen enkele wijze bijdragen aan herstel en leedverwerking", meent de turnbond.

"De KGNU betreurt dat zeer en spreekt haar grote ongenoegen daarover uit. Daarnaast acht de KNGU met deze uitspraak de kans groot dat de drempel voor andere (toekomstige) slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag om melding te maken, hierdoor nog meer wordt verhoogd."

De turnbond denkt dat de uitspraak van ingrijpende en negatieve invloed kan zijn op de "noodzakelijke verandering richting een veilig en positief (top-)sportklimaat, waaraan de KNGU reeds jaren, maar zeker na verschijning van het Verinorm-rapport 'Ongelijke Leggers' van vorig jaar werkt."

Volgens de turnbond maakt de uitspraak duidelijk dat er een verdere professionalisering van het sport-tuchtrecht in het algemeen en de onderzoeksfase in het bijzonder plaats moet vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl