NOS Voetbal

Gelegenheidselftal Vitesse stopt 'snelle' opmars Go Ahead en is zeker van play-offs

Bekijk hier de samenvatting van Go Ahead Eagles - Vitesse

Vitesse heeft zich verzekerd van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg uit Arnhem, die vier van de laatste vijf eredivisieduels verloor, won in Deventer met 2-1 van Go Ahead Eagles.

Desondanks mag Go Ahead, dat eenmalig met de naam van zanger Snelle op de borst speelde als sluitstuk van een serie weddenschappen tussen de zanger en Eagles-aanvoerder Bas Kuipers, nog hopen op het seizoenstoetje om een ticket voor de voorronde van de Conference League.

Eerder dit seizoen werd het in Arnhem ook 2-1, maar dan voor Go Ahead Eagles. Voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen was dat de opmaat naar een uitstekend seizoen, waarin het zelfs nog zicht heeft op een plek in de play-offs voor Europees voetbal.

Onduidelijk

Bij Vitesse is het sinds de Europese uitschakeling in de Conference League sportief vooral kommer en kwel. Ook bestuurlijk is veel onduidelijk: de Russische eigenaar Valeriy Oyf heeft de club te koop gezet, maar veel interesse in de met schulden beladen club lijkt er nog niet te zijn.

Bekijk de reacties van Loïs Openda, Riechedly Bazoer en trainer Thomas Letsch van Vitesse en trainer Kees van Wonderen van Go Ahead Eagles.

Opluchting bij Vitesse na bereiken play-offs: 'Deze overwinning hadden we nodig'

Tegen Go Ahead moest Vitesse met Matus Bero, Sondre Tronstad en Jaocob Rasmussen liefst drie sleutelspelers missen. Bovendien is Dominik Oroz ook nog altijd niet beschikbaar: de Oostenrijkse Kroaat zit al weken in Oostenrijk vanwege onduidelijkheid rond zijn dienstplicht.

Schitterend lobje Openda

Na tien minuten sprintte Loïs Openda naar het doel van Go Ahead Eagles, omspeelde doelman Andries Noppert, maar schoot vervolgens tegen de paal. Ook Isac Lidberg leek namens de thuisclub op weg naar een treffer, maar hij aarzelde iets te lang en stond bovendien buitenspel.

Bij de derde grote kans was het wel raak: Toni Domgjoni verstuurde een fraai pass in de diepte op Openda en die tilde de bal vanuit de lucht op wonderschone wijze over de lange Noppert in het doel.

Pro Shots
Go Ahead Eagles-doelman Andries Noppert in het duel met Vitesse.

Daarna zakte Vitesse terug en prompt kreeg Go Ahead Eagles kansen via opnieuw Lidberg (hij legde de bal op een meter van de doellijn terug, waar hij 'm ook zelf in het doel had kunnen frommelen) en Ragnar Oratmangoen (schot op doelman Schubert).

Tien minuten voor rust, in een fase waarin de drang van de thuisploeg juist een beetje getemperd was, viel de gelijkmaker. Weer was Lidberg verdediger Tomas Hajek te snel af en nu liet hij Schubert kansloos.

Vijftiende goal Openda

Na rust kabbelde het duel wat voort, tot Openda de Arnhemse uitsupporters - waarvan een groot deel met de boot over de IJssel naar Deventer was gekomen - reden gaf tot juichen. Riechedly Bazoer gaf een voorzet op maat en de Belg kopte zijn vijftiende achter Schubert.

In de slotfase was Go Ahead - mede dankzij de weifelende doelman Schubert - nog dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van Ogechika Heil ging voorlangs en een acrobatische omhaal van invaller Jacob Mulenga miste richting.

De laatste kans was nota bene voor Noppert, maar de kopbal van de mee naar voren gekomen doelman vloog over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl