NOS Wielrennen

Vlasov grijpt de macht in klimtijdrit en snoept Dennis eindwinst af in Romandië

Aleksandr Vlasov heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Russische kopman van Bora-Hansgrohe begon met achttien seconden achterstand op leider Rohan Dennis aan de afsluitende klimtijdrit en maakte die marge meer dan goed.

Vlasov - die sinds de oorlog in Oekraïne rijdt onder neutrale vlag - won de tijdrit in 33.40 en was liefst 2 minuten en 12 seconden sneller dan de Australische tijdrijder van Jumbo-Visma.

Vlasov heerst in afsluitende klimtijdrit en rijdt tegenvallende Dennis uit leiderstrui

Slechts 15,8 kilometer lang was de afsluitende tijdrit, maar daarin moesten de renners wel ruim tien kilometer met een gemiddelde stijging van meer dan acht procent overbruggen.

De eerste 5,5 kilometer vanuit Aigle - hoofdkwartier van de internationale wielerunie UCI - waren echter zo vlak als een biljartlaken en zeker met de stevige rugwind kon de keuze voor een aerodynamische tijdritfiets veel verschil maken. De meeste renners met aspiratie kozen dan ook voor een fietswissel aan de voet van de klim naar Villars-sur-Ollon.

Kruiswijk maakt sprong in klassement

Steven Kruijswijk was een van de renners die de klimtijdrit al goed kende, want vier jaar geleden werd hij achter Egan Bernal, Primoz Roglic en Richie Porte vierde op dezelfde berg. Ook nu noteerde hij een uitstekende tijd, al gaf hij achteraf toe dat hij de lengte van de klim een beetje onderschat had.

Steven Kruijswijk onderweg in de klimtijdrit van de Ronde van Romandië.

Dit keer was zijn tijd (34.45) goed voor de vijfde plaats in de daguitslag. Ook in het eindklassement maakte Kruijswijk een mooie sprong naar plek zeven.

Stoelendans

Daarvoor werd de eerste serieuze tijd neergezet door de 20-jarige Italiaan Antonio Tiberi (Trek), maar voor het grote talent goed en wel in de hotseat had plaatsgenomen dook Ion Izagirre (Cofidis) al onder zijn tijd.

Ook de Est Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Kruijswijk en Damiano Caruso mochten even proeven van de hotseat. De 36-jarige routinier Simon Geschke, voormalig luitenant van Tom Dumoulin en tegenwoordig rijdend bij Cofidis, verraste vriend en vijand met de snelste tijd.

Maar het wachten was vooral op het duel tussen Vlasov en leider Rohan Dennis.

Aleksandr Vlasov straalt naast Gino Mäder en Simon Geschke op het podium als winnaar van de Ronde van Romandië.

Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk dat Vlasov vandaag veel te sterk was voor zijn concurrent. Op het vlakke gedeelte was de Rus al meer dan twintig seconden sneller dan Dennis en op de top in Villars was dat verschil zelfs gegroeid tot 2 minuten en 12 seconden.

Zo tuimelde Dennis zelfs nog van het podium in het eindklassement en mochten de drie besten in de tijdrit ook naar het eindpodium. Vlasov werd eindwinnaar, voor de Zwitser Gino Mäder (Bahrain Victorious, derde in de tijdrit) en de verrassende Geschke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl