Premier Rutte zegt dat de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen iets is waarmee het kabinet verder kan. Rutte zei wel dat het hard werken zal worden. "We zijn een minderheidskabinet en we blijven een minderheidskabinet", zegt de premier.

Het kabinet-Rutte en gedoogpartner PVV hebben in de Eerste Kamer 37 van de 75 zetels. Samen met de zetels SGP, die het kabinet in veel punten steunt, ontstaat een nipte meerderheid van 38 zetels.

Rutte benadrukt dat de SGP geen gedoogpartner is en dat ook niet wordt. "We kunnen goed samenwerken met de SGP, maar dat geldt ook voor andere oppositiepartijen", aldus de premier.

Gegijzeld

PvdA-leider Cohen zegt dat het kabinet na de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen "niet alleen gegijzeld wordt door de PVV, maar ook door de SGP". Volgens Cohen moet het kabinet niet te veel leunen op steun van de SGP. "Ze zullen het wet voor wet moeten bevechten", aldus de PvdA-leider.

VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Blok is het daar niet mee eens; hij zegt dat er een solide fundament voor het kabinet is gelegd. Hij vindt niet dat het kabinet nu afhankelijk is van de SGP, omdat het met meer partijen zaken kan doen.

Blok had naar eigen zeggen rekening gehouden met de uitslag. "Er is uitgekomen wat de kiezer heeft bepaald bij de Statenverkiezingen. Met deze uitslag is regeren niet gemakkelijker geworden, maar ook niet onmogelijk", zei hij. Ook de lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer, Hermans, verwacht dat het kabinet zijn beleid op hoofdlijnen gewoon kan doorzetten.

SGP

SGP-senator Holdijk zegt dat steun van zijn partij voor het kabinet niet vanzelfsprekend is. "Ik ben gewend voorstellen op de inhoud te beoordelen", zei hij in reactie op de uitslag. Partijleider Van der Staaij zegt wel dat zijn partij zich onafhankelijk en constructief zal opstellen. "We gaan niet dealen met het kabinet, al is het niemand verboden om met de SGP rekening te houden", zegt de SGP-voorman.

De ChristenUnie is teleurgesteld dat de SGP haar in strijd met de traditie niet aan een restzetel heeft geholpen. De SGP zegt dat die teleurstelling wederzijds is.

'Uitslag positief'

PVV-leider Wilders noemt de uitslag "positief". "Geen meerderheid, maar met SGP voldoende basis voor meerderheden", liet de PVV'er weten op Twitter. "Lakmoesproef blijft realisatie punten uit gedoogaccoord!"

CDA-lijsttrekker Elco Brinkman denkt dat het geen nadeel hoeft te zijn dat in de senaat relatief veel kleine partijen zitten. Brinkman hoopt dat er daardoor meer wordt gedebatteerd op basis van argumenten.

GroenLinks zegt in een reactie dat na de gedoogsteun van de grootste zwartkijkers, nu de zwarte kousen gemobiliseerd worden. "Het is verontrustend dat het kabinet straks een conservatieve koers gaat varen en dat fundamentele mensenrechten ter discussie staan als er wordt samengewerkt met de SGP", zegt GroenLinks-leider Sap.

Kiesstelsel

Verschillende Eerste Kamerleden hebben na de bekendmaking van de uitslag gezegd dat het kiessysteem voor de Eerste Kamer wat hen betreft op de schop moet. Volgens de PvdA is het systeem te ingewikkeld en niet meer van deze tijd. Ook Rutte vindt dat de verkiezing van de Eerste Kamer op de schop moet.

STER reclame