Een toespraak van president Poetin op Russische televisie
NOS NieuwsAangepast

Kernoorlog verheerlijkt op staats-tv Rusland, maar het is een dubbele boodschap

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

De Russische president Poetin gebruikte woensdag onheilspellende woorden om het Westen opnieuw te waarschuwen voor inmenging in de oorlog in Oekraïne. Als een land zich met de Russische invasie bemoeit, zal Rusland "bliksemsnel" reageren met "middelen waar niemand anders over beschikt. En we zullen ze gebruiken als het moet".

De boodschap aan het Westen is duidelijk. Poetin is woedend over de grote hoeveelheid zware wapens die het Westen naar Oekraïne stuurt. Met zijn woorden reageerde hij bovendien op de harde taal vanuit vooral de VS dat Rusland "moet worden verzwakt en op de knieën gedwongen".

Westerse landen zeggen dat zij wapens en materieel leveren aan een vreedzaam land dat door Rusland is overvallen en nu vecht voor zijn voortbestaan. Er zijn geen NAVO-troepen actief in Oekraïne, dus van een directe deelname aan de oorlog is geen sprake, zeggen Westerse leiders.

Rusland spreekt dat tegen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei deze week dat de NAVO nu "in wezen" een indirecte oorlog met Rusland voert via Oekraïne. Gisteren nam hij die woorden wel weer terug.

"Collectieve Hitler"

Toch schetst vrijwel elke grote Russische zender en overheidsinstelling sinds een week of twee het volgende beeld van het conflict in het buurland: Rusland voert geen oorlog tegen Oekraïne, maar de NAVO voert via Oekraïne oorlog tegen Rusland. Het is daarom de 'heilige opdracht' van president Poetin om de Oekraïners te redden van die vijand, die hen alleen maar gebruikt om Rusland kapot te maken. Als het Westen daar niet mee stopt, lokt het mogelijk een Derde Wereldoorlog uit.

Met andere woorden: Rusland heeft nergens schuld aan, de schuld ligt bij het Westen.

De Russische staatstelevisie staat deze week bol van de beschuldigingen van provocatie, de dreiging van een Derde Wereldoorlog en een mogelijke kernoorlog. Naar aanleiding van een top van 40 landen in Duitsland deze week over het sturen van zware wapens naar Oekraïne, werd de Russische kijker ingepeperd dat de Derde Wereldoorlog op handen is.

"De vertegenwoordigers van die 40 landen zijn de huidige collectieve Hitler", zei een Kremlin-spreekbuis in de dagelijkse talkshow 60 minuten. "Westerse leiders hebben ons nu echt de oorlog verklaard."

Ook werd gisteren op de Russische televisie geteld hoeveel seconden het duurt voordat een raket vanaf Kaliningrad Europese steden bereikt. Berlijn: 106 seconden, Parijs 200 seconden en Londen 202 seconden. "Tel maar af. Waar ga je zo snel naar toe? Voor je 't weet vliegt ie. "

Militair analisten spreken van bangmakerij en stellen dat de afgebeelde intercontinentale Sarmatraket helemaal niet in Kaliningrad is gestationeerd.

Nucleaire apocalyps

De dagelijkse talkshow Avond met Solovjov ging deze week nog een stapje verder. "Poetins marionetten hebben zich deze week neergelegd bij het idee van een nucleaire apocalyps", schrijft Julia Davis die de Russische media monitort op Twitter.

Ze verwijst naar de uitzending van Solovjovs show op dinsdag 26 april. Hoofdredacteur van RT (voorheen Russia Today) Margarita Simonjan stoomde de Russische burgers klaar voor het idee dat zelfs een nucleaire oorlog een goede zaak is. "Het idee dat dit alles zal eindigen met een nucleaire aanval is voor mij waarschijnlijker dan elke andere uitkomst" Propagandist Solovjov, zei vervolgens: "In elk geval zullen wij patriotten die sterven voor het moederland naar de hemel gaan, terwijl zij in het Westen gewoon zullen creperen". Simonjan sloot af met de woorden: "Ach, uiteindelijk gaan we toch allemaal dood".

Kernwapens

Ook president Poetin had het deze week over de mogelijke inzet van kernwapens, en dat was niet de eerste keer. Op 24 februari, de dag dat hij de 'speciale militaire operatie' aankondigde, zei Poetin: "Wie Rusland hindert, zal gevolgen zien die de wereld nog nooit gezien heeft". Niet lang daarna bracht hij de strategische kernwapens in staat van militaire paraatheid.

Verwarring

Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sprak deze week over een "reële dreiging van een kernoorlog nu de NAVO indirect via Oekraïne oorlog met Rusland voert". Hij zei wel dat Rusland alles zal doen om een kernoorlog te voorkomen.

Die dubbele boodschap is exact de bedoeling. Er wordt gedreigd en geschreeuwd, in de hoop de steun in eigen land voor de oorlog te vergroten.

Tegelijk probeert Rusland in het Westen twijfel te zaaien, zodat de NAVO-landen de militaire steun aan Oekraïne niet verder opvoeren, uit vrees voor een kernoorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl