Brandweerman Peter Dekker raakte bedolven onder puin bij gasexplosie Bilthoven
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Brandweerman overleefde explosie in flat Bilthoven: 'In een keer was het zwart'

'Semper paratus' staat op de onderarm van brandweerman Peter Dekker. Het is zijn motto: altijd paraat. Ook toen vorige week donderdag een melding binnenkwam van een gaslek in een flat in Bilthoven.

Normaal gesproken is dat een routineklus. Maar dit keer kwamen Dekker en zijn collega's door een gasexplosie onder het puin van de ingestorte flat terecht.

"We kregen te horen van de meldkamer dat er werkzaamheden in het gebouw waren, waarbij een gasleiding was geraakt", vertelt hij RTV Utrecht. Het gebouw was toen al ontruimd en op basis van metingen werd geconcludeerd dat er geen reden is voor paniek. Maar terwijl Dekker en zijn collega's nog aan het controleren zijn of er niemand is achtergebleven, gebeurt de eerste explosie.

In een keer was het zwart en lagen we onder het puin.

Brandweerman Peter Dekker

"Dat was al schrikken. Zo'n drukgolf maakt indruk", zegt Dekker. Hij besluit met zijn collega's het gebouw te ventileren, om zo het gas uit de flat te drijven. Nog voordat zijn collega's de ventilator kunnen installeren, volgt de tweede explosie.

"In een keer was het zwart en lagen we onder het puin", zegt Dekker. Hij controleert eerst of hij zelf in orde is. "Wat kan ik nog bewegen? Dan kijken of je collega reageert. Het moeilijke is dat je niet weet wat er om je heen gebeurd is. Je weet niet of je weg kan komen."

Dekkers onderbenen liggen vast onder het puin, maar hij kan zijn armen nog bewegen. Nadat hij met zijn collega wat ruimte heeft gemaakt, kunnen ze loskomen en haasten ze zich naar buiten. Pas als de brandweermannen het gebouw zijn ontvlucht, dringt de omvang van de schade tot ze door. "Toen zagen we pas dat het hele trappenhuis naar beneden was gekomen."

De tweede explosie werd vastgelegd op camera:

Verslaggever lokaal mediabedrijf schrikt van zware explosie in flat Bilthoven

Meteen ook denken ze aan de andere collega's en hoe ze eraan toe zijn. "Je bent op zo'n moment verantwoordelijk voor zes gezinnen. We hebben gelukkig protocollen waardoor er een hoop hulptroepen in beweging komen om ons te helpen."

Een week later is niet eens een schaafwond te zien. "Het is heel wonderlijk", zegt Dekker. "Mijn collega en ik zijn op een of andere manier zonder enig ernstig letsel naar buiten gestapt." Hij heeft er alleen wat beurse plekken en spierpijn aan over gehouden. "Maar verder eigenlijk niets noemenswaardig."

De brandweerman realiseert zich dat het ook anders af had kunnen lopen. "Als je nu terugkijkt wat er precies gebeurd is, dan denk je wel: we hebben een engeltje op onze schouders gehad."

Advertentie via Ster.nl