NOS NieuwsAangepast

Geen meerderheid voor coalitie in Eerste Kamer

De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer gehaald. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV komen samen uit op 37 van de 75 zetels.

De SGP, die het kabinet in grote lijnen steunt, heeft 1 zetel gehaald. Als die zetel wordt opgeteld bij de zetels van de coalitie, ontstaat een nipte meerderheid van 38 zetels.

De VVD haalde 16 zetels, het CDA 11 en de PVV 10. De PvdA krijgt 14 zetels en de SP 8. D66 en GroenLinks krijgen beiden 5 zetels, de ChristenUnie 2. De Partij voor de Dieren, 50 Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie komen alledrie uit op 1 zetel.

Zeeland

Verschillende partijen blijken een strategische stem te hebben uitgebracht om een andere partij sterker te maken. Zo haalde de PVV in Zeeland een stem meer dan op grond van de uitslag van de Statenverkiezingen mocht worden verwacht.

Naar wordt aangenomen was dat de stem van het Statenlid Robesin van de Partij voor Zeeland, al wilde die dat tegenover de NOS niet bevestigen.

Gewogen

In Limburg stemde een CDA'er op de VVD en in Zuid-Holland een CDA'er juist op de VVD. Doordat de stemmen worden gewogen telt in Zuid-Holland een stem relatief het zwaarst, omdat die provincie de meeste inwoners heeft.

Zoals vooraf was afgesproken, hebben sommige vertegenwoordigers van de nieuwe partij 50Plus op de Onafhankelijke Senaatsfractie gestemd om die aan een zetel te helpen.

Ongeldigde stem

In Noord-Holland heeft een Statenlid van D66 een ongeldige stem uitgebracht. Het stembiljet van die afgevaardigde was niet met een rood potlood ingevuld, wat volgens de wet wel vereist is. Door de fout kreeg de SP een extra zetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl