Een thermostaat wordt een paar graden lager gezet
NOS NieuwsAangepast

Niet 679 miljoen, maar 854 miljoen: extra geld beschikbaar voor eenmalige energietoeslag

Het kabinet trekt 175 miljoen extra uit voor de eenmalige energietoeslag van 800 euro voor mensen met een laag inkomen. Een aantal gemeenten is terughoudend met uitbetalen, omdat ze bang zijn dat ze geld tekortkomen. Minister Schouten voor Armoedebeleid vertrouwt erop dat zij hun aarzelingen nu laten varen.

Het kabinet stelde tot nu toe 679 miljoen euro beschikbaar voor de eenmalige tegemoetkoming voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat wordt verhoogd naar 854 miljoen euro. In mei wordt dit bedrag over de gemeenten verdeeld.

Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze wil voorkomen dat de regeling, die de effecten van de sterk gestegen energieprijzen voor lage inkomens moet verzachten, niet goed wordt uitgevoerd. Ze heeft signalen gekregen dat een aantal gemeenten ervoor kiest om de doelgroep te verkleinen of een lager bedrag uit te keren.

Dit is de regeling die er nu is:

Compensatie voor energieprijzen

En dat is niet de bedoeling, schrijft ze. "Met de verhoging van het budget bestaat er naar mijn oordeel geen rem meer op de doelstelling van het wetsvoorstel, namelijk het bereiken van zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen."

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt in een eerste reactie blij te zijn dat de minister haar afspraken nakomt en de zorgen wegneemt. De vereniging zal gemeenten oproepen om de regeling goed uit te voeren.

Een grote groep lagere middeninkomens wordt geraakt door de hoge energieprijzen, maar komt niet in aanmerking voor de energietoeslag van 800 euro. Zelfs professionals die mensen met schulden helpen, komen nu zelf in de knel. Kijk hier de reportage van Nieuwsuur hierover:

'De overheid kan de problemen alleen dempen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl