NOS Wielrennen

Straaljager Hayter is Jumbo Dennis te snel af in proloog Ronde van Romandië

Ethan Hayter is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De 23-jarige Brits kampioen tijdrijden was in de proloog in Lausanne Rohan Dennis te snel af. De renner van Ineos raffelde de 5,12 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 52,364 kilometer per uur.

Voor Hayter is het al zijn 13de zege in zijn nog prille carrière en zijn eerste in de WorldTour.

Romandië: straaljager Hayter is Jumbo Dennis te snel af op vliegveld van Lausanne

De zesdaagse rittenkoers in het Franstalige deel van Zwitserland wordt traditioneel gebruikt om de klimmersbenen te testen in aanloop naar de Giro d'Italia. Dit jaar valt de bezetting een beetje tegen met renners als Aleksandr Vlasov, Steven Kruijswijk en de winnaar van 2021 Geraint Thomas als kandidaten voor de eindzege.

In de proloog bleven de bergen nog even achterwege: de korte tijdrit voerde langs het oude stadion van voetbalclub Lausanne, via de landingsbaan van het lokale vliegveld naar het nieuwe stadion van de voetbalclub.

Toch was het niet per se een proloog voor grote motoren, want in de vele haakse bochten werd ook de nodige bochtentechniek gevraagd.

Ganna's zwager zet de toon

Italiaans kampioen Matteo Sobrero (BikeExchange), die zijn zwager Filippo Ganna verrassend van de tijdrittitel hield, deelde de hotseat lange tijd met de na ziekte teruggekeerde Maximilian Schachmann. Beiden werden geklokt in dezelfde tijd, tot op de honderdste van een seconde: 6.05,96.

Matteo Sobrero in actie tijdens de proloog van de Ronde van Romandië.

Schachmanns Bora-ploeggenoot Felix Großschartner, in 2019 nog vierde in het eindklassement, dook met 6.02,17 verrassend onder hun tijd. Die tijd bleek uiteindelijk zelfs goed voor de derde plaats.

Straaljager Hayter

Veel renners beten zich stuk op de tijd van de Oostenrijker tot Brits kampioen Ethan Hayter (Ineos) als een straaljager over het parcours vloog en liefst tien seconden van de toptijd afsnoepte. Hayter was de eerste die (ruim) onder de zes minuten bleef: 5.52,79.

Op papier leek alleen Rohan Dennis in staat om Hayter nog te bedreigen, maar de tijdrijder van Jumbo-Visma strandde op een kleine vier seconden: 5.56,71.

Fabian Cancellara bij de presentatie van zijn nieuwe Zwitserse profploeg.

Van de klassementsmannen deed Geraint Thomas de beste zaken. De winnaar van vorig jaar werd vierde op 10 seconden van zijn jonge ploeggenoot.

Steven Kruiswijk reed een teleurstellende proloog, gaf liefst 34 seconden toe op de winnaar en werd daarmee 95ste. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) was de beste Nederlander in Lausanne. Hij werd 41ste op bijna 16 seconden van Hayter.

De laatste Nederlander, die de Ronde van Romandië wist te winnen, was Thomas Dekker in 2007.