NOS Nieuws

Cubaanse moeders vrezen voor lot demonstrerende zonen

  • Nina Jurna

    correspondent Zuid-Amerika

  • Nina Jurna

    correspondent Zuid-Amerika

Een groep Cubaanse moeders komt in Havana bijeen en zoekt steun bij elkaar. Allemaal hebben ze zonen die in afwachting van hun straf vastzitten. Het zijn jonge jongens, twintigers, in de bloei van hun leven. Maar ze kunnen hoge straffen krijgen en voor lange tijd de gevangenis in draaien omdat ze vorig jaar meededen aan massaprotesten tegen het Cubaanse regime.

Duizenden Cubanen in het hele land gingen tijdens de pandemie de straat op. Het was een spontaan en zeldzaam protest dat begon in een gemeente buiten de hoofdstad Havana maar uiteindelijk in het hele land losbarstte en twee dagen duurde. De demonstranten voerden actie vanwege een optelsom aan problemen: er waren voedsel- en medicijntekorten en grote prijsstijgingen.

Straffen tot 30 jaar cel

Het destijds zeldzame protest komt de demonstranten nu duur te staan. Tijdens processen van de afgelopen maanden werden al celstraffen uitgedeeld van tussen de vijf en de dertig jaar. Moeder Yaquelin Cruz is bang dat haar minderjarige zoon Darial, die ook mee protesteerde, voor vijftien jaar wordt opgesloten; dat is nu tegen hem geëist.

Haar buurvrouw Migdalia Gutiérrez heeft ook grote zorgen over haar zoon Bruce Nelvis van 20. Ze laat zijn foto zien aan de andere vrouwen in de groep. Volgens Gutiérrez is haar zoon onschuldig, want hij was helemaal niet bij de protesten. "Mijn zoon doet sociaal-maatschappelijk werk op een boerderij. Hij was de dag van het protest tot een uur of vier, vijf op de boerderij en hij heeft niet meegedaan aan de manifestatie."

Ze denkt dat hij verwisseld is met iemand anders die op haar zoon leek. "Maar de jongen op de foto die volgens de politie mijn zoon is, lijkt misschien op hem maar hij heeft geen tatoeages, en mijn zoon wel. Hij is onschuldig!"

Even terug naar juli 2021: zo ging het er toen aan toe in Cuba:

Duizenden inwoners van Cuba de straat op: 'We hebben niets hier'

Volgens de Cubaanse autoriteiten was er tijdens de protesten sprake van vernieling en opruiing. De betogingen zouden zijn aangewakkerd door Cubaanse bannelingen in Amerika, via onder meer sociale media en influencers.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel mengde zich tijdens het protest onder de demonstranten en beschuldigde deze - zoals hij ze noemde - Cubaans-Amerikaanse maffia van het opruien van de jonge Cubanen. "Zij hebben de mensen ertoe aangezet om door het hele land te gaan protesteren", aldus de Cubaanse president. Met de hoge gevangenisstraffen willen de Cubaanse autoriteiten daarom nu een keihard voorbeeld stellen en waarschuwen: waag het niet om in opstand te komen tegen het regime.

Problemen blijven

Maar de problemen in het land zijn ondertussen niet opgelost. "We hebben nog steeds nauwelijks elektriciteit en prijzen zijn veel te hoog", zegt student Abel Lescay. Hij deed ook mee met de protesten en wacht op zijn uitspraak, die hij in vrijheid mag afwachten. Er is zeven jaar celstraf geëist.

Bang voor wat hem te wachten staat is Lescay niet. "Ik ben niet bang over wat er met me gaat gebeuren. Echt niet. Als ik de gevangenis in moet, dan moet dat maar, en dan blijf ik daar zolang ze willen. Uiteindelijk zullen zij ermee moeten dealen wat ze me aandoen. Maar er moet hier verandering komen, en als het mijn lot is om daarvoor mijn vrijheid op te geven, dan moet dat maar." Hij leeft liever in een vrij land, zegt hij.

Intussen wachten meer dan 700 vooral jonge Cubanen op hun vonnis. In massaprocessen zijn al ruim honderd Cubanen veroordeeld.

De moeders hebben ondanks alles toch hoop. "Het is allemaal zo oneerlijk, maar wij, moeders, moeten sterk blijven en over onze zonen blijven vertellen", zegt Migdalia Gutiérrez terwijl ze de foto van haar zoon voor de camera houdt.

Gutiérrez toont haar zoon Bruce

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl