Een apneu-patiënt met een Philips-beademingsapparaat
NOS NieuwsAangepast

Philips trekt opnieuw vele miljoenen uit voor problemen met apneu-apparaten

De kosten die Philips maakt voor het terugroepen van slaapapneu-apparaten naderen een miljard euro. Het bedrijf maakte vanochtend bekend dat er opnieuw geld opzij is gezet voor het repareren van defecten aan de apparaten.

Het concern trekt nu 165 miljoen euro extra uit. Eerder werd er 725 miljoen euro gereserveerd. Vanwege eerdere tegenvallers is de beurskoers van het bedrijf de afgelopen maanden met ruim 40 procent gedaald. In reactie op de kwartaalcijfers daalde het aandeel vanochtend nog eens 9 procent.

Bij slaapapneu stokt iemands ademhaling tijdens het slapen. De machines van Philips zorgen ervoor dat de ademhaling doorgaat. De apneu-apparaten werden teruggeroepen, omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes en gassen konden inademen bij gebruik.

Het bedrijf verkoopt voorlopig geen nieuwe machines. Aan het eind van het jaar zijn 90 procent van de in totaal 5,5 miljoen apparaten gerepareerd, zegt Philips.

Besparingen

Vorige week werd bekend dat er ook defecten zijn aan de beademingsapparatuur van Philips. Daar heeft het bedrijf geen nieuwe aankondigingen over gedaan.

Philips leed over de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 151 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar geleden werd er nog 40 miljoen euro winst bijgeschreven.

Het concern heeft te maken met leveringsproblemen en hogere kosten. Daarom gaat Philips de prijzen verhogen en extra besparingen doorvoeren. Dit jaar wil het bedrijf 150 tot 200 miljoen euro op de kosten besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl