NOS Sport

Wereldkampioen Quartararo boekt eerste zege van seizoen, megacrash in Moto2

Quartararo pakt eerste zege van MotoGP-seizoen

In de vijfde Grand Prix van het jaar heeft regerend wereldkampioen Fabio Quartararo eindelijk zijn eerste overwinning geboekt. De Franse MotoGP-coureur zegevierde in de GP van Portugal.

Door zijn overwinning stijgt Quartararo van de vijfde naar een gedeelde eerste plaats in de WK-stand, samen met de Spanjaard Alex Rins. De verschillen in de top zijn nog enorm klein.

In het zeer onvoorspelbare seizoen hebben na vijf races al tien verschillende coureurs op het podium gestaan. Zesvoudig MotoGP-kampioen Marc Márquez behoort daar niet eens toe. De Spanjaard is nog niet de oude na een aantal blessures, maar boekte in Portimão met een zesde plaats een bemoedigend resultaat.

Jack Miller en Joan Mir liepen een goede klassering mis door een valpartij.

Quartararo begon de race vanaf de vijfde plek maar ging al snel aan de leiding, op korte afstand gevolgd door de Spanjaard Joan Mir. De van pole gestarte Johann Zarco moest de twee laten gaan.

WK-leider Bastianini crasht al vroeg

Quartararo wist Mir af te schudden en reed onbedreigd naar de zege. Achter hem was het voortdurend stuivertje wisselen om de overige ereplaatsen.

Mir haalde de finish niet, de ongelukkige Spanjaard kon de gevallen Australiër Jack Miller niet ontwijken. Ze eindigden samen in de grindbak.

De strijd om de tweede plaats ging daardoor tussen Zarco en Aleix Espargaró. De Fransman wist de Spanjaard met veel moeite achter zich te houden.

Enea Bastianini, die de race in Portugal als verrassende klassementsleider begon, kende een slecht weekend. Na een slechte kwalificatie reed hij in de middenmoot rond en met nog vijftien rondes te gaan schoof de 24-jarige Italiaan van de baan.

Door zijn puntloze race zakte Bastianini van de eerste naar de vierde plek in de WK-stand.

De Moto2-race in Portimão werd ontsierd door een megacrash, waarbij ongeveer de helft van het veld onderuit ging.

Toen het plotseling begon te regenen, verloor de ene na de andere coureur de controle over het stuur in dezelfde bocht.

Tiental coureurs onderuit bij enorme crash (Moto2) in Portimão

Er vielen wonderwel geen zwaargewonden, al moest Niccolo Antonelli wel naar het ziekenhuis gebracht worden. Simone Corsi en Aron Canet werden op het medisch centrum op het circuit behandeld.

Een van de motoren ging in de grindbak in vlammen op, nadat er een andere motor tegenaan was geknald. Zonta van den Goorbergh was een van de vele uitvallers na de crash. Hevig geëmotioneerd keerde de pas zestienjarige coureur terug in de pitstraat.

Bo Bendsneyder was een van de 18 rijders die wel aan de herstart stonden. Hij legde beslag op de achtste plaats.

De zege ging naar de Amerikaan Joe Roberts, die zijn eerste zege in de Moto2 boekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl