Alex Verga geeft de mannen van Kampong aanwijzingen in de EHL-wedstrijd tegen Dragons
NOS Sport

Gehavend Kampong wil met Argentijns temperament naar play-offs: 'Andere prikkel nodig'

Het is erop of eronder dit weekend voor Kampong. De Utrechtse mannenploeg ontvangt zondagmiddag Oranje-Rood dat met slechts twee punten minder de vijfde plek bezet in de hoofdklasse. De eerste vier plaatsen geven recht op een ticket voor de strijd om het landskampioenschap.

De hockeyers van Kampong staan nu nog op die vierde plek, maar erg voortvarend loopt het niet bij de ploeg van Roelant Oltmans. "We hebben een iets mindere fase. Dat heb je altijd in topsport en hebben wij nu ook", zegt aanvoerder Lars Balk over de recente resultaten.

Argentijns temperament

Uit vijf wedstrijden wist Kampong maar vier punten te halen. Verandering bleek niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk. Tijdens de Europa Hockey League, waar Kampong in de kwartfinales verloor van Rot-Weiss Köln, leek die al zichtbaar. Niet Oltmans maar assistent-trainer Alex Verga sprak de mannen toe tijdens de wedstrijden.

"We hadden een andere prikkel nodig en daarin heeft Alex wat meer het woord met zijn Argentijnse temperament. Dat kunnen we goed gebruiken", geeft strafcornerspecialist Jip Janssen toe.

Kampong maakt zich op voor strijd om play-offs, maar wie staat er aan het roer?

"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg", verwoordt Balk het filosofisch. En dus staat Verga nu met zijn 'Argentijnse temperament' voor de ploeg en bekijkt Oltmans het wat meer van een afstand.

"Ik probeer altijd rustig en analytisch te blijven", aldus de ervaren coach. "Je hebt een staf van mensen bij elkaar en je moet iedereen in elkaars kracht proberen te zetten. We kennen Alex, we weten hoe hij in elkaar zit, dus prima dat we dat op deze manier doen." Maar van een stapje terugdoen is geen sprake, volgens Oltmans.

Dynamiek

Het gemis van grote namen als Robbert Kemperman, Bjorn Kellerman en Sander de Wijn vanwege blessures is een grote aderlating voor de Utrechtse ploeg. Balk: "Ik wil dat niet als excuus noemen, maar als je die namen opnoemt, zijn het drie gasten van wereldniveau. Dat mis je en dan moeten andere jongens opstaan."

Volgens de Oranje-international verandert het de dynamiek in een groep en is het logisch dat het dan even zoeken is. "Ik kijk ook vooral naar het jaar dat we kampioen zijn geworden (2017, red.). Toen liep niks goed, maar in de laatste wedstrijd tegen Oranje-Rood hebben we de play-offs gehaald en werden we landskampioen."

Hij wil er maar mee zeggen dat niets onmogelijk is, maar dat er nu iets nodig is om de ploeg weer op het juiste spoor te krijgen, ontkent Balk niet. "Alex staat met zijn temperament nu iets meer op de voorgrond. Dat hebben we als groep nodig."

Niet alleen dit weekend is het erop of eronder voor Kampong. Daarna staan er nog twee belangrijke wedstrijden (respectievelijk tegen HGC en Pinoké) op het programma. "We hebben alleen nog maar finales voor de boeg, maar ik houd van finales spelen", zegt Oltmans.

Janssen: "De tank moet iedere pot helemaal leeg en we moeten het echt samen gaan doen. Normaal gesproken heeft Kampong een team om in dit soort periodes van de competitie op te staan en dat is dit jaar niet anders."

Of het Argentijnse temperament van Verga Kampong er weer bovenop kan helpen? "Het heeft nog niet opgeleverd wat we hadden gehoopt, maar dat gaan we zondag zien als we drie punten halen", zegt aanvoerder Balk vastberaden.

Huidige stand in de hoofdklasse hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl