Geredde migranten worden aan land geholpen door de kustwacht
NOS Nieuws

Zeker 12 doden bij ongeluk migrantenboten Tunesië

Ten minste 12 migranten zijn omgekomen bij een bootongeluk voor de kust van Tunesië, meldt de Tunesische kustwacht. Nog eens 10 opvarenden worden vermist. De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 120 mensen die probeerden de Middellandse Zee over te steken, op weg naar Italië.

De vier boten waarmee zij vertrokken, zonken in de buurt van de havenstad Sfax, een plek vanwaar veel migranten proberen de oversteek te maken. De andere opvarenden, 98 mensen, zijn levend uit het water gehaald door de kustwacht. Hoe de boten tot zinken kwamen, is niet bekend.

Tientallen omgekomen

In de afgelopen maanden zijn al tientallen migranten omgekomen voor de Tunesische kust. Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zei afgelopen week dat er vorig jaar meer dan 20.000 mensen zijn opgepakt die per boot vanuit Tunesië de oversteek wilden maken naar Europa. Minstens 15.000 mensen zouden met succes Italië bereikt hebben.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kwamen er afgelopen jaar ruim 123.000 migranten aan in Italië, 28.000 meer dan in 2020. De meesten van hen komen uit Afrika en het Midden-Oosten en zijn op de vlucht voor oorlog en armoede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl