.

FC Volendam keert na 13 jaar terug in eredivisie na benauwde zege in Den Bosch

FC Volendam keert na dertien jaar afwezigheid terug in de eredivisie. De ploeg van Wim Jonk maakte op bezoek bij FC Den Bosch geen fout en stelde met een 2-1 zege promotie veilig.

De Volendammers promoveren voor de tiende keer in hun historie. Dat is een record: geen andere Nederlandse club promoveerde zo vaak. Het kampioensfeestje van FC Emmen, dat thuis won van Roda JC, is door de overwinning van Volendam nog even uitgesteld.

FC Volendam speelde voor het laatst in de eredivisie in het seizoen 2008/2009. Onder trainer Frans Adelaar werd de club toen laatste. Daarna volgde dertien lange jaren op het tweede plan.

In 2019 eindigden de Volendammers nog op een beschamende zestiende plek in de eerste divisie. De afgelopen drie seizoenen werd onder Jonk het herstel ingezet. Dit seizoen leek zijn elftal lang op weg naar de titel, maar FC Emmen ging Volendam onlangs voorbij op de ranglijst.

Krappe zege

Bij FC Den Bosch begon Volendam wat nerveus. Een deel van die promotie-stress viel van de schouders toen Josh Flint de 0-1 binnentikte. Toen topschutter Robert Mühren tien minuten later de score met een knappe volley verdubbelde, leek de promotie zo goed als binnen.

Robert Mühren heeft weer gescoord voor Volendam

In de tweede helft zette Den Bosch echter behoorlijk aan. Het leverde de thuisploeg een kwartier voor tijd een treffer op. Sebastiaan van Bakel omspeelde keeper Filip Stanković en schoot raak.

Door die goal was de spanning weer helemaal terug. Een gelijkspel was voor Volendam namelijk niet genoeg geweest om vanavond te promoveren. Dat de wedstrijd kort voor tijd stil werd gelegd - er werd door Den Bosch-supporters van alles op het veld gegooid - hielp Volendam niet.

Nadat het duel hervat werd volgden nog tien zenuwslopende minuten voor Volendam. Den Bosch-aanvaller Torino Hunte miste zijn tweede opgelegde kans van de wedstrijd, waardoor de bezoekers stand konden houden.

Na 96 nerveuze minuten was promotie eindelijk zeker.

Feest voor FC Volendam in Den Bosch

In de strijd om een plek in de play-offs was Almere City de grote winnaar van de avond. Door een zege bij TOP Oss (2-3) en de nederlaag van Roda bij FC Emmen zijn de Almeerders weer koploper in de vierde periode.

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Almere City alles in eigen hand. Roda volgt echter op een punt, dus de spanning blijft onverminderd groot.