Een kamer op de Wallen in Amsterdam
NOS Nieuws

Nieuwe platform moet sekswerkers beschermen tegen gevaarlijke en agressieve klanten

Sekswerkers hebben sinds vandaag een eigen platform om hun veiligheid te vergroten. Ugly Mugs NL is een gratis online platform waarbij sekswerkers elkaar anoniem kunnen waarschuwen voor gevaarlijke en agressieve klanten, maar ook nieuwe klanten nagaan voordat ze afspreken. Dit moet bijdragen aan hun veiligheid en gezondheid.

Via het platform krijgen sekswerkers ook meldingen als een gevaarlijke klant actief is in de regio. Zo kunnen zij deze klanten mijden. Ook krijgen ze hulp bij het doen van aangifte bij de politie. Zo kan de dader worden opgespoord, gearresteerd en veroordeeld.

Ugly Mugs NL ('Lelijke Koppen') is ontwikkeld door Soa Aids Nederland en Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tot vandaag waarschuwden sekswerkers elkaar ook wel, maar dan via persoonlijke appjes, niet centraal.

'90 procent voelt zich veiliger'

Volgens Simone Temming van Soa Aids Nederland is het platform hard nodig. "In Nederland wordt sekswerk niet behandeld als elk ander legaal beroep", zegt Temming. "Ook de ingewikkelde en repressieve wetgeving maakt sekswerkers kwetsbaar, waardoor zij nog steeds veel te maken hebben met geweld en stigma's."

Ugly Mugs NL is opgezet naar Engels voorbeeld. Daar is het platform tien jaar geleden opgezet. Het heeft daar 7000 individuele leden en er worden ongeveer drie meldingen per dag gedaan. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de Engelse leden zich veiliger voelt door het platform en 40 procent is door een melding vanuit het platform een gevaarlijke klant uit de weg gegaan.

"Met veel actieve leden en de vele alerts die worden uitgestuurd, is het platform in Engeland een succes", aldus Temming. "Wij kregen de vraag vanuit sekswerkers in Nederland om het hier ook op te zetten, Nederlandse sekswerkers willen zich ook veilig voelen."

Sekswerk in coronatijd

Het platform is vandaag gelanceerd samen met het nieuwste onderzoek van het Erasmus MC en Soa Aids Nederland over sekswerk in coronatijd. Dat concludeert dat sekswerkers hard geraakt zijn door de coronacrisis. Door de maatregelen konden zij niet legaal werken en hadden zij geen toegang tot een financieel steunpakket van de overheid. Dit heeft hen in een kwetsbare positie gebracht.

Zo blijkt uit het onderzoek dat 65 procent van de sekswerkers financiële problemen kreeg en een op de drie geen rekeningen en boodschappen kon betalen. Volgens het onderzoek werden sekswerkers hierdoor min of meer gedwongen om illegaal door te werken. Iets meer dan de helft van de sekswerkers werkte in het eerste coronajaar illegaal door, in 2021 was dit 90 procent.

"Dit zorgde ervoor dat sommige sekswerkers moesten uitwijken naar onveilige werkplekken uit angst voor politiecontrole. Ook accepteerden zij vaker klanten die zij anders zouden afwijzen. Zo kreeg meer dan een derde te maken met fysiek en seksueel geweld", aldus de onderzoekers.

Gelijk aan andere contactberoepen

De onderzoekers bevelen de overheid aan om het sekswerk gelijk te stellen aan andere contactberoepen, zodat sekswerkers betrokken worden bij toekomstige beslissingen. Zo worden eventuele schadelijke gevolgen zo veel mogelijk voorkomen.

Temmings beaamt dat. Zij vertelt dat het belangrijk is dat sekswerkers legaal kunnen werken, maar dat is niet makkelijk door de ingewikkelde regelgeving. "Er zijn grote zorgen dat sekswerkers van de radar verdwijnen, want ze gaan toch wel werken", aldus Temmings. "Dan durven ze niet meer naar de politie of de dokter, omdat ze iets doen wat niet mag." Volgens Temmings is het platform hard nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl