NOS Nieuws

Groot tekort aan krantenbezorgers, nieuwkomers krijgen flinke bonus

Wie nu een krantenwijk neemt, krijgt een startbonus van 1000 euro die in delen wordt uitbetaald. Mediabedrijven DPG Media en het Mediahuis hopen zo het tekort aan bezorgers terug te dringen. Steeds meer abonnees zeggen hun krant op omdat die niet op tijd of helemaal niet in de bus valt.

Niet alleen nieuwe bezorgers krijgen een bonus, ook wie al kranten rondbrengt krijgt 1000 euro als hij een nieuwe collega aanmeldt.

De bonus levert meer op dan die kost. "Als abonnees de krant opzeggen omdat de krant niet of te laat wordt bezorgd, kost dat een veelvoud van deze actie", zegt manager bezorging Martijn Perez van het Mediahuis tegen RTV Noord.

We leven er al 40 jaar van, maar je moet wel 's nachts vroeg je bed uit

Er is bij DPG Media een tekort van zo'n 1000 bezorgers, zegt directeur Erik van Gruijthuijsen. Dagelijks heeft zijn bedrijf er zo'n 7000 nodig.

DPG Media en het Mediahuis bezorgen per dag zo'n 2 miljoen kranten. "Elke dag komen tien tot twaalf procent van onze kranten te laat bij onze abonnees. We hebben het dus over heel veel mensen die daar last van hebben. Dat vinden wij buitengewoon vervelend, dus we trekken alles uit de kast om het probleem op te lossen", zegt Van Gruijthuijsen.

De overspannen arbeidsmarkt wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van het personeelstekort. In vergelijkbare sectoren, waaronder de horeca en de detailhandel, is het voor werkgevers ook lastig om personeel te vinden. Er is veel werk, en alle werkgevers richten zich op dezelfde groep.

Het Mediahuis heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS over hoeveel bezorgers zij nodig hebben.

Stukloonnorm

De bonus voor nieuwe krantenbezorgers wordt in delen uitgekeerd, om te voorkomen dat ze weer meteen vertrekken. DPG Media wil ook mensen overtuigen dat bezorgen leuk werk is. "Het is niet gemakkelijk, maar wel heel dankbaar", stelt Van Gruijthuijsen. Het salaris verhogen is volgens hem geen oplossing, omdat er al goed wordt betaald. Vergelijkbaar met andere beroepen in dezelfde categorie, stelt hij.

Vakbond FNV zegt dat voor kranten- en folderbezorgers sinds 2017 de zogeheten stukloonnorm wordt gehanteerd. Bezorgers krijgen dan uitbetaald voor de tijd die ze met een wijk bezig zijn. De norm komt volgens een woordvoerder van de FNV in de buurt van het minimumloon.

Uit cijfers van vacaturesite Indeed blijkt dat een krantenbezorger gemiddeld 10 euro per uur verdient. Dat is 10 procent onder het landelijke gemiddelde. Een pakketbezorger verdient ruim een euro meer.

De FNV zegt dat de hoogte van het salaris niet het grootste probleem is bij het werven van krantenbezorgers. "Die moeten vaak al rond 04.00 uur bij het depot zijn om hun kranten te halen. Anders liggen de kranten niet op tijd in de brievenbus. Dat is erg vroeg, en weinig mensen hebben zin om zo vroeg op te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl