ANP
NOS Sport

Eindtoernooi Billie Jean King Cup ver weg voor Nederland na nederlagen in enkelspel

Nederland staat in de Billie Jean King Cup (voorheen de Fed Cup) op een 0-2-achterstand tegen Spanje. Kopvrouw Arantxa Rus verloor de eerste partij van de ontmoeting in twee sets van Nuria Párrizas: 2-6, 6-7 (4). Vervolgens ging Lesley Pattinama-Kerkhove met 4-6 en 3-6 onderuit tegen Sara Sorribes Tormo.

De Nederlandse tennissters strijden dit weekend onder de debuterende captain Elise Tamaëla in Den Bosch om een plaats in het eindtoernooi van het landenevenement. Titelverdediger Rusland en Belarus doen deze editie niet mee. Zij zijn geschorst door de internationale tennisfederatie ITF, vanwege de oorlog in Oekraïne.

Spanje, dat het zonder toptienspeelsters Garbiñe Muguruza en Paula Badosa doet dit weekend, trad in de eerste wedstrijd aan met Párrizas, de nummer 55 van de wereld. Voor Nederland stond Rus op het gravel van de Maaspoort.

Moeizame servicebeurten

De Nederlandse nummer 74 van de wereld begon de wedstrijd met een matige servicebeurt. Ze kwam daardoor direct op een break achterstand, maar omdat ook de Spaanse moeite had met haar eerste servicegame, lukte het Rus om terug te breken.

Bij Párrizas ging het steeds beter lopen, terwijl bij Rus haar service nog niet liep, met enkele dubbele fouten tot gevolg. De Nederlandse leverde haar service dan ook nog twee keer in en verloor de eerste set met 6-2.

ANP
Nuria Párrizas

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Rus begon sterk en zette Párrizas onder druk. Dat leidde tot een break en ze liep uit tot een 4-1 voorsprong. Na wederom een break kon ze de set op eigen service beslissen, maar dat verzuimde ze.

Rus kwam vervolgens niet meer in haar spel. Ze leverde nogmaals haar servicegame in en zag de Spaanse terugkomen tot 5-5. Een tiebreak volgde. Daarin was Párrizas de sterkste en op het derde matchpoint was het raak.

ANP
Lesley Pattinama-Kerkhove kon Nederland niet aan de overwinning helpen.

In de tweede enkelpartij begon Pattinama-Kerkhove zwak tegen Sorribes Tormo en keek al na elf minuten tegen een 0-3-achterstand aan. De Nederlandse nummer 141 van de wereldranglijst wist de Spaanse nummer 49 vervolgens tweemaal te breken en kwam weer op gelijke hoogte (4-4), maar moest de set toch aan Sorribes Tormo laten.

Pattinama-Kerkhove slaat ruim veertig onnodige fouten

Pattinama-Kerkhove sloeg veel meer winners dan de Spaanse (22 om 8), maar legde vaak ook te veel risico in haar spel. Dat leidde tot 44 onnodige fouten, tegenover slechts 13 voor Sorribes Tormo.

In de tweede set kwam Pattinama-Kerkhove door haar vele fouten op een 1-5-achterstand. Ze knokte zich nog terug, maar de Spaanse sleepte de set met 3-6 binnen.

Zaterdag komen Rus en Pattinama-Kerkhove opnieuw in actie in het enkelspel. Captain Tamaëla stuurt in het afsluitende dubbelspel Arianne Hartono en Demi Schuurs de baan op.

Bekijk hieronder het interview met de debuterende captain Tamaëla na het verlies in de BJK-Cup.

Tamaëla voelde gemis van Bertens bij BJK-cup: 'Rookies hebben ervaring opgedaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl